Προβλήματα στα χέρια και τα δάχτυλα μπορεί να αποκτήσουν μακροπρόθεσμα τα παιδιά που χρησιμοποιούν συσκευές με οθόνες αφής, σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ. Οπως είπαν σε εκπομπή του CBS, όταν τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν μολύβια, δεν αναπτύσσονται οι μύες των χεριών που χρησιμοποιούνται για το γράψιμο, γεγονός που μακροπρόθεσμα προκαλεί προβλήματα.
Οπως τόνισε η εργοθεραπεύτρια Lindsay Marzoli, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν προβλήματα σε κάποιες κινήσεις, λόγω μειωμένης μυϊκής δύναμης. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική χρήση συσκευών και κυρίως εκείνων που διαθέτουν οθόνες αφής, τεχνολογία που είναι πολύ καινούργια για να γνωρίζουν ήδη οι ειδικοί τις συνέπειες που θα επιφέρει.
Από την άλλη πλευρά, προβλήματα στα κόκαλα αντιμετωπίζουν οι άντρες που δεν έπιναν γάλα κατά την παιδική τους ηλικία αλλά μόνο στην εφηβεία. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη επιστημόνων από το Χάρβαρντ και το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι σ’ αυτήν την περίπτωση ο κίνδυνος καταγμάτων μετά την ενηλικίωση μπορεί ακόμη και να αυξηθεί. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Pediatrics», το συμπέρασμα αυτό τούς προκάλεσε έκπληξη, καθώς δεν αφορά τις γυναίκες, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά τους άντρες, ενώ προέκυψε έπειτα από μελέτη διάρκειας δύο ετών, στην οποία συμμετείχαν 35.000 άντρες και 62.000 γυναίκες.
Στο μεταξύ, μπορεί η ήπια άσκηση να κάνει καλό στον οργανισμό, όποιος θέλει να χάσει βάρος όμως πρέπει να ιδρώσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Φλίντερς στην Αυστραλία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μία ώρα έντονης άσκησης ισοδυναμεί με 50 ώρες περπάτημα. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, ως έντονη ορίζεται η άσκηση που ανεβάζει τους παλμούς τουλάχιστον κατά 75% και τα αποτελέσματά της σε ό,τι αφορά την απώλεια λίπους είναι αντίστοιχα με εκείνα που προκαλούνται ύστερα από δύο ώρες ήπιας άσκησης. Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες τονίζουν ότι το περπάτημα είναι απαραίτητο για όσους δεν γυμνάζονται καθόλου στη καθημερινή τους ζωή.