Η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη αποτελούσαν μέχρι σήμερα τους δείκτες βάση των οποίων οι γιατροί εκτιμούσαν πότε κάποιος ασθενής διατρέχει κίνδυνο να υποστεί καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, όμως, οι δείκτες αυτοί δεν είναι ακριβείς και ο μόνος δείκτης που μπορεί να αποκαλύψει με σαφήνεια τον βαθμό επικινδυνότητας, προκειμένου να συνταγογραφηθούν φάρμακα πρόληψης όπως οι στατίνες, είναι η μέτρηση της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες.
Όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μάλιστα, αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει πως χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή λαμβάνουν φάρμακα χωρίς τελικά να συντρέχει λόγος. Για τις ανάγκες τις έρευνας έγιναν μετρήσεις με την βοήθεια αξονικού τομογράφου, οι οποίες έδειξαν πως οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ή καθόλου ασβέστιο στις αρτηρίες τους δεν διέτρεχαν κίνδυνο να υποστούν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι άνθρωποι αυτοί λάμβαναν ήδη φάρμακα τα οποία οι γιατροί τους είχαν συστήσει βασιζόμενοι στις μετρήσεις άλλων δεικτών.
Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «European Heart journal» το ένα τρίτο των ασθενών που εξετάστηκαν έπαιρναν φάρμακα χωρίς να συντρέχει τελικά λόγος. «Αυτό που δείξαμε ήταν πως χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές μετρήσεις χάνουμε ένα σημαντικό παράγοντα που αποδεικνύει καλύτερα την κατάσταση του ασθενή», δήλωσε ο Μάικλ Σίλβερμαν, επικεφαλής της έρευνας και καρδιολόγος στο νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital» της Βοστόνης.