Με μια απλή εξέταση αίματος οι επιστήμονες πλέον αναμένεται να εντοπίζουν πόσο έχει προχωρήσει το μελάνωμα, αλλά και την την πορεία και τις μεταστάσεις του. Βρετανοί επιστήμονες έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που θα εντοπίζει πόσο έχει προχωρήσει το μελάνωμα κι αν έχει προκαλέσει μεταστάσεις. Η σχετική έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο Dundee από επιστήμονες οι οποίοι κατάφεραν μέσω της εξέτασης να ανακαλύπτουν το γονίδιο TFP12 στο DNA του ασθενούς, το οποίο αποτελεί το «κλειδί» για τον εντοπισμό της ασθένειας.
Οπως εξήγησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC η καθηγήτρια Δερματολογίας Charlotte Proby, η ενεργοποίηση και η απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων φαίνεται ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά το πότε, το πού και το γιατί εξαπλώνεται το μελάνωμα. Ετσι, χρησιμοποιώντας εξετάσεις αίματος για να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα του DNA, οι γιατροί καταφέρνουν με απλό τρόπο να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για το τι συμβαίνει κάτω από τη επιδερμίδα.
Οι επιστήμονες παρουσίασαν την έρευνα που τους οδήγησε στη νέα εξέταση σε συνέδριο στο Λίβερπουλ, όπου δήλωσαν ότι το επόμενο βήμα τους είναι η δημιουργία μιας εξέτασης με παρόμοιους βιοδείκτες, που θα τους βοηθούν να εντοπίζουν τους ασθενείς που χρειάζονται περισσότερη θεραπεία για να καταπολεμήσουν το μελάνωμα. Ενας από αυτούς προέκυψε ήδη από αυτήν την έρευνα, φέρει την ονομασία NT5E και φαίνεται ότι έχει άμεση σχέση με το επιθετικό μελάνωμα.
Όπως εξήγησε ο δρ Tim Crook, σύμβουλος ογκολόγος και κύριος συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, η χρήση αυτής της εξέτασης προσφέρει στους επιστήμονες έναν απλό αλλά πολύ ακριβή τρόπο για να ανακαλύπτουν τις πρώτες ενδείξεις της μετάστασης και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συμβαίνει με τα μέσα που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους.
Σε δηλώσεις του στο BBC ο δρ Cook επισήμανε: «Ολο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο είναι πιο αποτελεσματικές, όταν η ασθένεια βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του στάδια. Ετσι, αν μπορούμε να δούμε στους ασθενείς ότι έχει μόλις αρχίσει να εξαπλώνεται, θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τη νικήσουμε».