Πόσο απαραίτητος είναι ο καλός ύπνος

Απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών είναι η καλή ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με νέα μελέτη, καθώς κατά τη διάρκειά του δυναμώνουν οι συνδέσεις των δύο ημισφαιρίων του.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολοράντο έκαναν μετρήσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα παιδιών ηλικίας δύο, τριών και πέντε ετών κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και διαπίστωσαν ότι όσο μεγάλωναν οι συνδέσεις γίνονταν όλο και πιο δυνατές. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο ύπνος τις ενίσχυσε κατά 20%.

«Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο ύπνος και η ανάπτυξη του εγκεφάλου συνδέονται άρρηκτα», αναφέρει η επιστημονική έκθεση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain Sciences.

Παράλληλα, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη, επιστήμονες διερεύνησαν όχι μόνο τις διαταραχές ύπνου που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης μέσα από το άγχος, αλλά και το χρονικό διάστημα που τα ποντίκια κοιμόντουσαν πολλές ώρες, ώστε η μνήμη τους να συνδέεται με την ξεκούραση του εγκεφάλου. “Ο παρατεταμένος ύπνος σε συνδυασμό με την ξεκούραση του εγκεφάλου είναι σε θέση να μας κάνει να θυμόμαστε καλύτερα”, τονίζουν οι επιστήμονες.
Η μελέτη αυτή διαπίστωσε πως η παρατεταμένη διάρκεια ύπνου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την βελτίωση της γερής μνήμης.