Μέσα από την κίνηση των ματιών μπορούν να διαγνώσουν οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες, το ενδεχόμενο να πάσχει κανείς από συγκεκριμένες ψυχικές ασθένειες! Η νέα μέθοδος θεωρείται πως μπορεί να διαγνώσει τη σχιζοφρένεια, την διπολική διαταραχή και την βαριά κατάθλιψη μέσα σε 30 λεπτά και με ακρίβεια που αγγίζει το 95%.
Η θεωρία πίσω από τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι πολλή παλιά και υποστηρίζει ότι οι «μη φυσιολογικοί» τρόποι για να κοιτούμε τα αντικείμενα συσχετίζονται με ψυχωτικές συμπεριφορές.
Οι καθηγητές Φίλιπ Μπένσον και Ντέιβιντ Σεν Κλερ από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, καθώς και ο επενδυτής Μαχντού Νέιρ που αναπτύσσουν τη σχετική έρευνα, πιστεύουν πως αυτό ισχύει στην πράξη για τους ασθενείς με τις παραπάνω παθήσεις.
Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια φέρονται να εξερευνούν λιγότερο επισταμένα στο σύνολό τους τις εικόνες στις οποίες υποβάλλονται στη διάρκεια της εξέτασης, ενώ εστιάζουν για περισσότερο χρόνο σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία των εικόνων.
Άλλες περισσότερο ανεπαίσθητες διαφορές στην παρατήρηση, παρουσιάζουν οι καταθλιπτικοί και όσοι πάσχουν από διπολική διαταραχή.
Η μέθοδος, που χρησιμοποιεί ειδικές κάμερες οι οποίιες παρακολουθούν πιστά την κίνηση των ματιών των εξεταζόμενων την ώρα που παρατηρούν συγκεκριμένες εικόνες, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση, εκεί που συχνά αποτυγχάνουν οι εξετάσεις σάρωσης του εγκεφάλου και τα τεστ DNA.