Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει την μνήμη

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης σε καθημερινή βάση μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει το βάρος μας, αλλά και να βλάψει τον εγκέφαλο μας σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Charite στο Βερολίνο.

Οι μελετητές του ιατρικού κέντρου, έβγαλαν το παραπάνω συμπέρασμα αφού μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου 141 υγιών ενηλίκων χωρίς διαβήτη, με στόχο να αποκαλύψουν κατά πόσο η γλυκόζη είχε αρνητική επίδραση στη μνήμη. Διερεύνησαν βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους δείκτες γλυκόζης στο αίμα των ενηλίκων οι οποίοι έκαναν τεστ μνήμης.

Το πείραμα αποκάλυψε ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με φτωχή μνήμη. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια νευρολόγο Agnes Floel τα αποτελέσματα παρέχουν επιπρόσθετα στοιχεία ότι η γλυκόζη μπορεί να οδηγεί άμεσα σε ατροφία του ιππόκαμπου. Βέβαια, όπως η ίδια δηλώνει η έρευνα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σχέση αιτίου – αιτιατού μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης. Επομένως, πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ο τρόπος ζωής και διατροφής μπορεί να προκαλέσει ή να αντιστρέψει αλλαγές στον εγκέφαλο.