Ελληνικός αισθητήρας για την παχυσαρκία

Σύστημα αισθητήρων υψηλής τεχνολογίας που θα καταγράφει την πρόσληψη τροφής και τη σωματική δραστηριότητα, «παιδί» Ελληνα επιστήμονα, θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πόσο σημαντικός θεωρείται ο ρόλος του «Splendid», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο σύστημα, στο να πειστούν οι νέοι να αποκτήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση όσων επιλέγουν να βάλουν στο πιάτο τους και γενικότερα της συμπεριφοράς τους απέναντι στο σώμα τους.

«Η βασική ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να εξετάσουμε διάφορους τρόπους για να προλάβουμε την παχυσαρκία και τις διατροφικές διαταραχές» εξηγεί ο καθηγητής Αναστάσιος Δελόπουλος, συντονιστής του πρότζεκτ Splendid, από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το σύστημα αυτό θα δοκιμαστεί σε περίπου 200 μαθητές γυμνασίου στη Σουηδία και σε ακόμη μία ομάδα παιδιών στην Ολλανδία.

Αισθητήρες θα μετρούν την ταχύτητα με την οποία καταναλώνουν το φαγητό τους καθώς και τη μάσηση. Οι μετρήσεις θα γίνουν με ειδικές φορητές συσκευές που χρησιμοποιούνται ήδη σε κλινικές που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές. Το Splendid θα περιλαμβάνει μία ζυγαριά που θα συνδέεται με φορητό υπολογιστή ή smartphone. Πάνω στη ζυγαριά θα τοποθετείται ένα πιάτο φαγητό, ο ρυθμός με τον οποίο το πιάτο αδειάζει καταγράφεται, ενώ θα υπάρχει ακουστική προειδοποίηση αν το φαγητό καταναλώνεται πολύ γρήγορα.

Το σύστημα αναμένεται δε να εμπλουτιστεί με δύο ακόμη αισθητήρες, έναν που θα επιβραβεύει τον χρήστη με ένα χαρούμενο emoticon όταν έχει ασκηθεί αρκετά και έναν ακουστικό αισθητήρα που θα καταγράφει τον τρόπο που ο χρήστης μασά την τροφή του. Πέρα από τους αισθητήρες, το σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα να φορτώνει κανείς δεδομένα για το πότε νιώθει κορεσμό από το φαγητό, καθώς και άλλες καταγραφές που θα αποτελούν κάτι σαν ημερολόγιο διατροφής και άσκησης. Ολα αυτά τα δεδομένα θα υποβάλλονται σε επεξεργασία με αλγορίθμους, ώστε να αξιολογείται ο κίνδυνος παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών.