Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον πλανήτη, το 2012, ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ, αναφέρει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,ο οποίος ζητεί από τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.. Παράλληλασ, το 16% των ανθρώπων στον πλανήτη που χρησιμοποιούν αλκοόλ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μεγάλοι πότες. Ο αντίσοτοιχος αριθμός θανάτων το 2005 ήταν 2,5 εκατομμύρια.
Η νέα έρευνα, που εξέτασε τις τάσεις στη χρήση αλκοόλ σε 194 χώρες- μέλη του ΠΟΥ, ανακάλυψε ότι η Ευρώπη είναι στην κορυφή του καταλόγου ως περιοχή με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ ανά κεφαλή, αν και το ποσοστό έχει παραμείνει σταθερό τα προηγούμενα 5 χρόνια. Τα 5 τελευταία χρόνια, η χρήση αλκοόλ, επίσης, παρέμενε αμετάβλητη στην Αφρική και την Αμερική. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε στη νοτιονατολική Ασία και τις περιοχές του δυτικού Ειρηνικού.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, το 2010, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο ήταν η Ρωσία, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και η Πορτογαλία, οι οποίες ακολουθούνταν από τις χώρες της ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.
Έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα νωρίτερα φέτος έδειξε ότι το ένα τέταρτο όλων των Ρώσων ανδρών πεθαίνει πριν φτάσει στα μέσα της δεκαετίας των πενήντα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Ορισμένοι άνδρες από αυτούς που ερωτήθηκαν για την έρευνα πίνουν τρία ή περισσότερα μπουκάλια βότκα την εβδομάδα.
Το 2012, η παγκόσμια κατανάλωση αντιστοιχούσε σε 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά άτομο ηλικίας άνω των 15 ετών. Μάλιστα ο ΠΟΥ αναμένει ότι η ετήσια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στην Κίνα θα αυξηθεί ως το 2025 κατά 1,5 λίτρο ανά άτομο.
Η έκθεση ανακάλυψε ότι η θνησιμότητα που σχετίζεται με το αλκοόλ ήταν πιο συνήθης στους άντρες παρά στις γυναίκες. Ποσοστό 7,6% των θανάτων στους άντρες έναντι 4% στις γυναίκες, παγκοσμίως, συνδέθηκε με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Είναι γνωστό πως η κατάχρηση αλκοόλ θέτει έναν άνθρωπο σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση νόσων όπως κίρρωση του ήπατος, ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα ψυχικής υγείας και εξάρτηση. Το αλκοόλ αποτελεί επίσης παράγοντα για πολλούς τυχαίους θανάτους από τραυματισμούς σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, πτώσεις και άλλα αίτια.
Τα αίτια ποικίλουν από βίαια εγκλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και την εμφάνιση καρκίνου. Σημειώνεται ότι περισσότερες από 200 ασθένειες συνδέονται με την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ.
«Ενόψει της αύξησης του πληθυσμού στον κόσμο και της προβλεπόμενης αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να αυξηθεί κι άλλο η υπαιτιότητα του αλκοόλ για την πρόκληση ασθενειών», αν δεν εφαρμοστούν πολιτικές πρόληψης, προειδοποίησε ο γενικός υποδιευθυντής της υπηρεσίας του ΠΟΥ η οποία είναι αρμόδια για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, Όλεγκ Τσέστνοφ.
Η έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ φθάνει κατά μέσον όρο τα 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ το έτος, για κάθε χρόνο, ανά άτομο ηλικίας 15 ετών ή μεγαλύτερο. Ωστόσο, καθώς μόνο περίπου το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού πίνει αλκοόλ, αυτό σημαίνει ότι όσοι πίνουν, καταναλώνουν κατά μέσον όρο 1 λίτρα καθαρό αλκοόλ το χρόνο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 48% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πιει ποτέ οινοπνευματώδη ποτά και η αποχή αυτή είναι πιο συχνή μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των ανδρών.