Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τη δυσκοιλιότητα και την καταπολέμησή της

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα (και όχι πάθηση) που ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο. Αν και δεν είναι ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει άλλες ασθένειες. Τι είναι όμως η δυσκοιλιότητα; Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία τα κόπρανα είναι ξηρά και σκληρά, η κένωση είναι δύσκολη, συχνά ατελής και με μικρή συχνότητα/εβδομάδα. 

Μια φυσιολογική συχνότητα κενώσεων θεωρείται από 1 κένωση κάθε 2 ημέρες, έως και 3 κενώσεις ημερησίως. Μία ήπια μορφή δυσκοιλιότητας είναι η λεγόμενη δυσχεσία, η οποία σχετίζεται με αναβολή ή με αμέλεια της κένωσης, κυρίως λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος ή του άγχους. 

Η δυσκοιλιότητα συμβαίνει όταν το παχύ έντερο απορροφά υπερβολική ποσότητα νερού από τα περιττώματα. Τα τελευταία γίνονται ιδιαίτερα σκληρά και ξηρά και τα χαρακτηριστικά αυτά δυσκολεύουν τη δίοδό τους και την αποβολή τους. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι τα παρακάτω:

– άλγος κατά την κίνηση του παχέος εντέρου,

– αίσθημα φουσκώματος και υπερπλήρωσης του εντέρου,

– αίσθημα δυσκολίας κατά την κένωση.

Περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα ή δυσχεσία μία φορά κάθε τρίμηνο. Η βαρύτητα μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή. Οι πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το ποσοστό των ατόμων που εμφανίζουν δυσκοιλιότητα παγκοσμίως κυμαίνεται από 0,7 έως 79% στους ενήλικες και από 0,7 έως 29,6% στα παιδιά. Γενικά, η δυσκοιλιότητα φαίνεται να είναι συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, στις μεγαλύτερες ηλικίες (συνήθως άνω των 60 ετών) και σε άτομα χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.

Το να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι σας. Θα πρέπει να φροντίσετε πάντα να πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα. Το νερό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τις κινήσεις του εντέρου σας, αλλά και να σας βοηθήσει να απομακρύνετε τις τοξίνες.

Για τη σωστή κένωση κάθε το πρωί, μπορείτε να πάρετε 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο σε ένα ποτήρι γάλα κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Το λάχανο έχει πολλές ίνες και βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του. Τα φρούτα που περιέχουν σπόρους , δεν θα πρέπει να καταναλώνονται μαζί με τους σπόρους γιατί βραδύνουν τις κινήσεις του εντέρου. Τα πορτοκάλια επίσης βοηθούν στην πέψη και στην κινητικότητα του εντέρου. Μίγμα από μπανάνα, γάλα και μέλι είναι επίσης πολύ καλό για το ευερέθιστο έντερο.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας. Καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες (όπως μήλα, καρότα, φράουλες, εσπεριδοειδή, όσπρια, βρώμη), οι οποίες φαίνεται να συμβάλλουν ως ένα βαθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος και κυρίως αδιάλυτες φυτικές ίνες (όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, σιτάρι, δαμάσκηνα και άλλα φρούτα).Αν συνυπολογίσετε το γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος σπάνια ξεπερνά τα 10-12 γρ ημερησίως, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι οι αλλαγές στη διατροφή μας θα πρέπει να είναι περισσότερο δραστικές. Σε περιόδους που το πρόβλημα ης δυσκοιλιότητας είναι έντονο, καθιερώστε τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης στο πρωινό σας, τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και όσπρια τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μην το παραλείπετε λοιπόν από το διαιτολόγιό σας, ακόμα και αν ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος. Προσθέστε τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στη σαλάτα σας και θα εξασφαλίσετε ακόμη καλύτερη εντερική λειτουργία.

Το γιαούρτι και ακόμα περισσότερο το ξυνόγαλο, περιέχει προβιοτικούς οργανισμούς (κυρίως μπιφιδοβακτήρια και λακτοβάκιλλους) που συμμετέχουν καθοριστικά στη διατήρησης της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Συνδυάστε το με λίγο μέλι και ωμά αμύγδαλα ή με δημητριακά ολικής άλεσης και θα σύντομα θα αισθανθείτε τη βελτίωση. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσλάβετε συνδυασμό προβιοτικών συστατικών με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο, επιλέγοντας συμπληρώματα προβιοτικών που βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και στην επαναφορά της εντερικής χλωρίδας.

Ένα πολύ απλό μέτρο είναι ένα ποτήρι ζεστό νερό, με το χυμό από ένα λεμόνι και λίγο αλάτι. Πιείτε το με άδειο στομάχι, πριν από το βούρτσισμα των δοντιών σας. Το αφέψημα μάραθου μπορεί επίσης να βοηθήσει. Το μάραθο βελτιώνει την πέψη σας και ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου σας. Επίσης, κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο, πάρτε μια κουταλιά μέλι σε βρασμένο νερό, το οποίο έχετε ψύξει.

Το μεσημέρι ή το βράδυ ετοιμάστε μια σαλάτα από παντζάρι (προτιμήστε τα φύλλα) και ντομάτα.

Επίσης, 15 λεπτά της άσκησης, θα κρατήσει το σώμα σε φόρμα και θα βοηθήσει το στομάχι σας στην πέψη. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι θα αναγκάσει τον οργανισμό σας να απελευθερώσει αδρεναλίνη, η οποία λειτουργεί ως ένα μεγάλο αγχολυτικό.