Το αλάτι και η νεφροπάθεια

Σημαντικά οφέλη στην υγεία τους έχουν οι νεφροπαθείς όταν μειώνουν την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία με τη συμμετοχή ασθενών που έπασχαν από χρόνια νεφρική νόσο, οι οποίοι κατά τη διάρκειά της έπρεπε να ακολουθούν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Οπως διαπιστώθηκε, η μείωση του νατρίου απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αλλά και τον κίνδυνο προσβολής από τη χρόνια νεφρική νόσο. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, θεωρείται το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς για να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του.

Την ίδια στιγμή, η τακτική αλλά με μέτρο κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης για τον Καφέ,  όσοι πίνουν τρεις έως τέσσερις καφέδες την ημέρα, ακόμα και ντεκαφεϊνέ, έχουν περίπου 25% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ ή πίνουν λιγότερους από δύο καθημερινά. Μάλιστα κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ φαίνεται να μειώνει κατά 7% έως 8% τον σχετικό κίνδυνο, ενώ προστατευτικά φαίνεται να δρα ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ.

Παράλληλα, περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης διατρέχουν τα βρέφη που γεννιούνται πολύ πρόωρα. Μεγάλη σουηδική μελέτη έδειξε ότι τα βρέφη που γεννιούνται πριν από την 32η εβδομάδα της κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν στο μέλλον αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η οποία συχνά προκαλεί ακόμη και ολική απώλεια της όρασης, αν δεν αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από τουλάχιστον 3 εκατομμύρια γεννήσεις, από το 1973 μέχρι και το 2008, και διαπίστωσαν ότι για τα παιδιά που γεννιούνται ανάμεσα στην 28η και την 31η εβδομάδα της κύησης ο κίνδυνος είναι τετραπλάσιος. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Ophthalmology».

Εν τω μεταξύ, βλάβη στον εγκέφαλο και μάλιστα παρόμοια με εκείνη που προκαλεί το Αλτσχάιμερ κινδυνεύουν να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμα όσοι καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανακάλυψαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση αναψυκτικών προκαλεί μεταβολές σε εκατοντάδες πρωτεΐνες του εγκεφάλου, λόγω της ζάχαρης και των γλυκαντικών που περιέχουν, με αποτέλεσμα συχνά να προκαλείται υπερδραστηριότητα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστημονική έκθεση, παρόμοιες μεταβολές στις πρωτεΐνες του εγκεφάλου παρατηρούνται επίσης όταν υπάρχουν διαταραχές όπως το Αλτσχάιμερ, ακόμη και στον καρκίνο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αναψυκτικά και οποιοδήποτε άλλο ζαχαρούχο ποτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαθιστά το νερό.