Τα μάτια υποφέρουν μπροστά στον υπολογιστή

Ερεθισμός, ξηρότητα, κόπωση, θολή όραση. Συμπτώματα που εμφανίζονται σε όσους βρίσκονται πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, ακριβώς επειδή μένουν «κολλημένοι» χωρίς να κάνουν διάλειμμα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNN, το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται τόσο συχνά που οι επιστήμονες του έχουν δώσει την ονομασία σύνδρομο κοπιωπίας της όρασης (CVS).

Τι μπορεί να κάνει όμως κάποιος για να αποφύγει αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα, που συχνά ευθύνονται και για άλλες ενοχλήσεις; Οπως τονίζουν ειδικοί, η δουλειά στον υπολογιστή απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, γι’ αυτό και τα συχνά διαλείμματα είναι απολύτως απαραίτητα. «Τα μάτια δεν έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται σε κοντινές αποστάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα» είπε σε συνέντευξή του ο Jeffrey Anshel, ιδρυτής του κέντρου όρασης Corporate Vision Consulting στις ΗΠΑ. «Επίσης κανονικά η ανάγνωση γίνεται με βιβλία και έντυπα που κρατά κανείς χαμηλότερα από τα μάτια του, άρα η θέση της οθόνης στην ευθεία είναι αφύσικη. Η κορυφή της οθόνης θα πρέπει να βρίσκεται πιο χαμηλά από τα μάτια, σε μικρή γωνία, γεγονός που εξασφαλίζει μια πιο φυσιολογική θέση».

Επίσης η οθόνη θα πρέπει να είναι στραμμένη έτσι ώστε το φως να μην αντικατοπτρίζεται πάνω της, ενώ η απόσταση ανάμεσα σε εκείνη και τα μάτια πρέπει να ξεπερνά τα τριάντα εκατοστά.