Σούπερ παυσίπονα από το δηλητήριο του σκορπιού

Νέα, πολύ πιο αποτελεσματικά παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από το δηλητήριο του σκορπιού, σύμφωνα με επιστήμονες στην Αυστραλία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ έκαναν αναλύσεις στο δηλητήριο που υπάρχει σε ορισμένα είδη σκορπιών. Ετσι διαπίστωσαν ότι πολλά είδη που δεν είχαν μελετηθεί εκτενώς τα προηγούμενα χρόνια διαθέτουν στο δηλητήριό τους συστατικά τα οποία παρουσιάζουν εκπληκτικές ιδιότητες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε καινούργια φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Bryan Fry: «Σε αντίθεση με τα είδη των σκορπιών που υπάρχουν σε άλλες χώρες, εκείνα που εντοπίζονται στην Αυστραλία σπανίως προκαλούν θάνατο από το τσίμπημα, ενώ το δηλητήριό τους αποτελεί ανεκμετάλλευτη πηγή για την ανάπτυξη νέων παυσίπονων».

Τόνισε, δε, ότι οι ουσίες που υπάρχουν σε εκείνα που προκαλούν μούδιασμα είναι απολύτως χρήσιμα για την ανακούφιση του πόνου. Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, πλέον οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους τη χημική σύνθεση του δηλητηρίου που υπάρχει σε πέντε είδη σκορπιών, γεγονός που αλλάζει ριζικά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο έχει εξελιχθεί ανά τους αιώνες. Αυτό θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν σημαντικές αλληλουχίες που θα είναι πολύ χρήσιμες στην αντιμετώπιση του πόνου στον ανθρώπινο οργανισμό.