Ραγδαία η αύξηση κρουσμάτων μελανώματος

Μεγάλη αύξηση σημειώνεται αναφορικά με τα κρούσματα μελανώματος τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη εξαιτίας τόσο των περιβαλλοντικών μεταβολών όσο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 37.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από μελάνωμα, αφού ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί ένα από τα δέκα είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους πληθυσμούς της Ευρώπης. Με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (5 έως 9 Μαΐου) οι ειδικοί τονίζουν ότι η ενημέρωση σώζει ζωές, ενώ μας παροτρύνουν να πραγματοποιήσουμε προληπτικές εξετάσεις.

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος προέρχεται από τα μελανοκύτταρα του δέρματος. Μπορεί να μην είναι επιθετικός τοπικά αλλά έχει την τάση να εξαπλώνεται γρήγορα μέσω των αιμοφόρων αγγείων και να δημιουργεί έτσι μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος.

Το μελάνωμα θεωρείται ως η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι όμως η χειρότερη διότι η φυσική πορεία της νόσου καταλήγει συχνά στη μετάσταση και το θάνατο του αρρώστου. Το μελάνωμα, αντίθετα με τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος που προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας, εμφανίζεται επίσης συχνά και στο δέρμα νέων ανθρώπων. Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στα συνήθως καλυπτόμενα μέρη του σώματος, σε αντίθεση με το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που παρουσιάζονται συνηθέστερα στα συνήθως ακάλυπτα μέρη του σώματος.
Οι άνθρωποι με τα κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, το ανοιχτόχρωμο δέρμα που ροδίζει, με τις πανάδες ή τις φακίδες, τα ανοιχτόχρωμα μάτια, πράσινα ή γαλανά ή μελιά, άτομα που δεν μαυρίζουν εύκολα στην απρόσεκτη ηλιοέκθεση το καλοκαίρι, είναι πιο ευαίσθητα και έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μελάνωμα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν κατηγορηματικά ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του, σε αρχικό στάδιο, σώζει ζωές.

Οι κυριότερες αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή του είναι ο ήλιος, ιδιαίτερα όταν είμαστε εκτεθειμένοι χωρίς προστασία τις ώρες που καίει πολύ δηλαδή 11.00-16.00. Επιπλέον, η κληρονομικότητα φαίνεται πως είναι βασική αιτία εμφάνισης μελανώματος, καθώς αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό της νόσου πρέπει να εξεταζόμαστε πολύ πιο συχνά.

Ο μεγάλος αριθμός σπίλων στο σώμα αποτελεί ύποπτο σημάδι. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες όσοι έχουμε πολλές ελιές, ειδικά σκουρόχρωμες, μεγάλες ή με ακανόνιστο σχήμα, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και να τις ελέγχουμε κάνοντας χαρτογράφηση.

Οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που κοκκινίζει και «καίγεται» εύκολα, πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία πραγματοποιείται από 5 έως 9 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.