Πολύτιμο το πρωινό για τη διατροφή και την υγεία μας

Το πόσο σημαντικό είναι το πρωινό για τη διατροφή και την υγεία μας γενικότερα είναι λίγο πολύ γνωστό. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως ο ργανισμός μετά από 8-10 ώρες ύπνου χωρίς να έχει καταναλώσει φαγητό, είναι εξουθενωμένος και χρειάζεται απαραιτήτως ενέργεια. Οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το πρωινό ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και κατά συνέπεια την όρεξη όπως και τα αποθέματα ενέργειας. Όσοι λαμβάνουν πλούσιο πρωινό, τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας, προκειμένου να λειτουργεί ιδανικό ο μεταβολισμός μας, γι αυτό και πρέπει να φροντίζουμε να περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό  χάσουν πιο εύκολα βάρος από εκείνους που το παραλείπουν.

Επίσης, η συστηματική λήψη πρωινού φαίνεται ακόμη και να προστατεύει από τον σακχαρώδη διαβήτη σε κλινικές μελέτες. Το πρωινό γεύμα βελτιώνει και τη νοητική λειτουργία: τα άτομα που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη πνευματική διαύγεια και αποδίδουν πολύ καλύτερα στην εργασία τους, από όσους δεν τρώνε το πρωί.

Η δραστηριότητα των περισσότερων από εμάς είναι πιο έντονη τις πρωινές ώρες, έτσι ο ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να κάψει θερμίδες και την ενέργεια αυτή πρέπει να την πάρει από το φαγητό. Δεν έχει νόημα να καταναλώνουμε την μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το βράδυ που δεν είμαστε δραστήριοι. Έτσι αποθηκεύουμε όλες αυτές τις θερμίδες με τη μορφή λίπους.

Ιδανικά το πρωινό θα πρέπει να είναι μέχρι 400-500 θερμίδες. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το σωστό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει αμυλούχα τρόφιμα όπως  ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως. Ιδιαίτερα απαραίτητη είναι η πρωτεΐνης, ιδίως αν γυμνάζεστε. Προτιμήστε ορισμένα γαλακτομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα- τα οποία αποτελούν και πηγή ασβεστίου. Η κατανάλωση πρωτεΐνης το πρωί μειώνει την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν την πείνα και οδηγεί σε λιγότερη πρόσληψη τροφής. Τα λεγόμενα καλά λιπαρά όπως τα ω-3 μπορούμε να τα λάβουμε από φυτικές soft μαργαρίνες, ξηρούς καρπούς με έμφαση στο λιναρόσπορο, στα άψητα αμύγδαλα και τα καρύδια. Τέλος, καλή λύση είναι τα φρούτα εποχής και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.