Οσο πιο πολλά κάνετε μέσα στο σαββατοκύριακο, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι αυτό διάρκεσε

Μοιάζει οξύμωρο, όμως στην πραγματικότητα όσοι έχουν περάσει ένα χαλαρό σαββατοκύριακο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν πιο κουρασμένοι τη Δευτέρα το πρωί σε σχέση με όσους έχουν αφιερώσει το διήμερο ξεκούρασης σε αλλεπάλληλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με Βρετανό νευροεπιστήμονα, τα «φορτωμένα» σαββατοκύριακα αφήνουν την αίσθηση ότι διαρκούν περισσότερο από 48 ώρες – και συγκεκριμένα επιπλέον έξι ώρες και δεκαεννέα λεπτά – καθώς προσφέρουν ευκαιρίες για να εντυπωθούν περισσότερες μνήμες στον εγκέφαλο. Με λίγα λόγια, όσο πιο πολλά πράγματα κάνει κάποιος μέσα στο σαββατοκύριακο, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι αυτό διάρκεσε. Αντιθέτως, αν το σαρανταοχτάωρο μακριά από τη δουλειά είναι «άδειο» από εξόδους και κοινωνικές εκδηλώσεις, αφήνει την αίσθηση ότι έχει περάσει σαν νερό. «Αν αναπολείτε το σαββατοκύριακο και δεν ξεπηδούν μνήμες από νέα μέρη, πρωτόγνωρες εμπειρίες ή ασυνήθιστα πράγματα, τότε σας μένει η αίσθηση ότι πέρασε χωρίς να το καταλάβετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νευροεπιστήμονας Δρ Τζακ Λούις.

Την ίδια στιγμή, μας έρχονται ενδιαφέροντα νέο από το χώρο της ομορφιάς: Ξεχάστε τις ακριβές αντιρυτιδικές κρέμες και τις επεμβάσεις τύπου λίφτινγκ. Τώρα πια, για να καταπολεμήσετε τα σημάδια της γήρανσης, αρκεί λίγη χλωρίνη! Ομάδα δερματολόγων από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τις δερματικές βλάβες που οφείλονται στην ακτινοθεραπεία, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή τη γήρανση. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι για τον σκοπό αυτό συστήνεται ένα διάλυμα συγκέντρωσης 0,005%, που είναι πολύ ηπιότερης δράσης σε σχέση με την κοινή χλωρίνη που πωλείται στα σούπερ-μάρκετ, γι’ αυτό και προειδοποίησαν τους καταναλωτές να μην προβούν σε αυτοσχέδιες θεραπείες.

Όπως παρατήρησαν στο εργαστήριο, το διάλυμα της χλωρίνης περιέχει μία χημική ουσία που αναστέλλει τη φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία πολλές φορές ευθύνεται για δερματικές βλάβες. Οι ερευνητές τόνισαν ότι το διάλυμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της δερματίτιδας λόγω ακτινοβολίας, αλλά και για την επούλωση των ουλών.

Στο μεταξύ, όπως φαίνεται, τα σπίτια που είναι γεμάτα μούχλα και υγρασία δεν αποτελούν μόνο εστίες μόλυνσης, αλλεργιών και άσθματος αλλά και….Πάρκινσον! Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό που υπάρχει στη μούχλα μπορεί να συνδέεται με την εκδήλωση της νευρολογικής νόσου. Συγκεκριμένα, το αέριο που αναδύεται από τη μούχλα φαίνεται να παίζει ρόλο στη δυλειτουργία δύο γονιδίων που συνδέονται με την ντοπαμίνη, η οποία εκλείπει στους ασθενείς με Πάρκινσον. Αν και η νόσος έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με την έκθεση σε τοξίνες, οι τελευταίες ήταν τεχνητές και όχι φυσικές. Η ιδέα της έρευνας του Πανεπιστημίου Rutgers που οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα προέκυψε στην δρ. Τζόαν Μπένετ η οποία ενδιαφέρθηκε για την επίδραση που έχει στην υγεία ένα κτίριο με υγρασία όταν το σπίτι της πλημμύρισε από τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005.  Είχε αρχίσει να νιώθει πονοκεφάλους, ναυτία και δυσφορία και άρχισε να συγκεντρώνει δείγματα από τη μούχλα τα οποία προκάλεσαν διαταραχές κίνησης σε μύγες που εκτέθηκαν σε αυτά.