Από τις ασθένειες που έχουν έξαρση κυρίως τον χειμώνα, αλλά την συναντούμε και στη διάρκεια της άνοιξης είναι η αμυγδαλίτιδα, η οποία προκαλείται από φλεγμονή των αμυγδαλών και προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά. Είναι μεταδοτική, με τα σταγονίδια του σάλιου, και συνήθως εκδηλώνεται όταν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) εκτίθενται σε λοιμογόνα μικρόβια.
Τα κλασικά συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας (η νόσος διαρκεί συνήθως 4 – 5 ημέρες) είναι φυσικά ο πονόλαιμος, που μάλιστα δυσκολεύει αρκετά την κατάποση, οι κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, οι οποίες ορισμένες φορές καλύπτονται και από κίτρινες κηλίδες, αλλά και οι πρησμένοι αδένες στον λαιμό, ο πυρετός, το ροχαλητό, η αναπνοή από το στόμα και η έρρινη φωνή, καθώς και η δυσάρεστη αναπνοή.
Κατάκλιση, τοπική αντισηψία με γαργάρες και χορήγηση παυσίπονων φαρμάκων είναι συνήθως το τρίπτυχο αντιμετώπισης της νόσου. Απαραίτητα είναι τα άφθονα υγρά και οι μαλακές τροφές που καταπίνονται εύκολα. Αποφύγετε τα καυτά, τα κρύα ή τα πικάντικα φαγητά, που μπορούν να ερεθίσουν τον λαιμό ακόμη περισσότερο. Ο χυμός πορτοκάλι, πλούσιος σε βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και βοηθώντας στην ανάρρωση. Τα ροφήματα θα πρέπει να είναι ζεστά, αλλά όχι καυτά (ιδανικό είναι το τσάι με μέλι, που μπορεί να ανακουφίσει τον λαιμό). Εφόσον ωστόσο το αίτιο είναι κάποιο μικρόβιο, επιβάλλεται η χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού, ενώ σε περιπτώσεις που επανεκδηλώνεται επίμονα ίσως χρειαστεί η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.