Οι ξηροί καρποί είναι ασπίδα για τον καρκίνο στο πάγκρεας

Σωτήριοι είναι οι ξηροί καρποί για τις γυναίκες, καθώς αποδείχθηκε ότι έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στο πάγκρεας όσες καταναλώνουν ξηρούς καρπούς. Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μία χούφτα ξηρούς καρπούς δύο φορές την εβδομάδα διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την εν λόγω ασθένεια.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ουσίες που προσδίδουν στα φυτά το χρώμα τους, την οσμή και τις φυσικές τους ιδιότητες. Ωστόσο όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν το σωματικό βάρος, γεγονός που πρέπει να αποφεύγεται καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την προσβολή από καρκίνο.

Παρόλα αυτά η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μέτρια ποσότητα ξηρών καρπών δύο φορές την εβδομάδα συνήθως έχουν μικρότερο σωματικό βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «British Journal of Cancer», ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν έχουν ληφθεί υπόψη άλλοι παράγοντες του καθημερινού τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, το κάπνισμα, οι άλλες διατροφικές συνήθειες κτλ.

Εξάλλου, μελέτη του 2012 που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών κατά την εγκυμοσύνη μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 7 ετών.