Ξηροφθαλμία : Κίνδυνος από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από ξηροφθαλμία έχουν τα άτομα που ζουν σε μεγάλες πόλεις, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης που πραγματοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στις μεγάλες πόλεις ο κίνδυνος είναι τουλάχιστον τριπλάσιος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, στόχος της μελέτης δεν ήταν να βρεθεί η σχέση αιτίας – αποτελέσματος, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι αυτή υπάρχει και πως η αύξηση του κινδύνου κυμαίνεται στο 17% – 21%.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, έδειξε επίσης ότι το αντίστοιχο ποσοστό στις πόλεις που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο είναι κατά 13% υψηλότερο.

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας συνήθως προκαλείται από πρόβλημα της ποιότητας της δακρυικής στιβάδας η οποία ενυδατώνει το μάτι. Μια από τις πιο συχνές αιτία είναι η διαδικασία γήρανσης. Καθώς γερνούμε το σώμα μας παράγει λιγότερο λιπαρές ουσίες. Η έλλειψη ελαίου προσβάλλει και την δακρυική στιβάδα. Χωρίς το απαραίτητο έλαιο η ελαιώδης στιβάδα δεν μπορεί να καλύψει όλη την δακρυική στιβάδα η οποία εξατμίζεται γρηγορότερα και αφήνει περιοχές του κερατοειδούς στεγνές.

Πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η ζέστη, η ξηρασία και ο αέρας, το μεγάλο υψόμετρο και ο καπνός του τσιγάρου προκαλούν επίσης ξηροφθαλμία. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τα μάτια τους στεγνά όταν διαβάζουν ή δουλεύουν με τον υπολογιστή. Συχνά διαλείμματα για βλεφαρισμό προσφέρουν ενυδάτωση στα μάτια και απαλλάσσουν από τα συμπτώματα.

Οι χρήστες φακών επαφής μπορεί επίσης να υποφέρουν από ξηρότητα επειδή οι φακοί επαφής απορροφούν την δακρυική στιβάδα, δημιουργώντας μακροχρόνιο σχηματισμό πρωτεϊνικών ιζημάτων στον φακό επαφής. Επίσης, ορισμένοι φάρμακα, προβλήματα θυρεοειδούς, έλλειψη βιταμίνης Α, και ασθένειες όπως Parkinson και Sjogren μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα. Οι γυναίκες συχνά παρουσιάζουν πρόβλημα ξηρότητας κατά την εμμηνόπαυση λόγω ορμονικών αλλαγών.