Νέο φάρμακο για τον καρκίνο στις ωοθήκες

Ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο στις ωοθήκες δίνει νέο φάρμακο που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία και παρατείνει τη ζωή τουλάχιστον κατά τρεις μήνες σε περιπτώσεις υποτροπής.

Το νέο φάρμακο φέρει την ονομασία AZD2171 (cediranib), χορηγείται σε μορφή χαπιού και μπλοκάρει την ικανότητα των όγκων να σχηματίσουν νέα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, το φάρμακο δοκιμάστηκε ήδη κατά τη διάρκεια μελέτης, η τρίτη φάση της οποίας έχει ολοκληρωθεί, ενώ χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Cancer Research UK.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 456 ασθενείς από 63 κέντρα σε Βρετανία, Ισπανία, Αυστραλία και Καναδά. Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, τα αποτελέσματα θεωρούνται άκρως ενθαρρυντικά, καθώς η επιστημονική ανακοίνωση αναφέρει ότι το φάρμακο είναι το πρώτο που επιδρά στους όγκους κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνοντας την ανάπτυξή τους. «Μπορεί η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής να ακούγεται μικρή, όμως για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι αρκετά σημαντική», τόνισε ο καθηγητής Jonathan Ledermann. «Το φάρμακο αυτό είναι το πρώτο στο είδος του και έχει αποδείξει ότι καθυστερεί την ανάπτυξη των όγκων, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη συνολική εικόνα της κατάστασης σε περιπτώσεις υποτροπής».

Την ίδια στιγμή, νέες έρευνες σε ανθρώπους αλλά και ζώα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρίες έχουν αντίκτυπο στα γονίδια που επηρεάζουν την συμπεριφορά και την υγεία.

Οι έρευνες εστιάζουν στον τομέα της επιγενετικής, σύμφωνα με την οποία το περιβάλλον και οι εμπειρίες μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τα γονίδια διατηρώντας ωστόσο το DNA αλώβητο. Προκύπτει λοιπόν από τα νέα συμπεράσματα ότι όσοι κάνουν μακροχρόνια χρήση ηρωίνης δείχνουν διαφορές σε μικρές χημικές παραλλαγές του DNA τους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα αρσενικά ποντίκια που είναι εκτεθειμένα σε κοκαΐνη μπορεί να κληροδοτήσουν τις επιγενετικές τους αλλαγές στους αρσενικούς τους απογόνους το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οι απόγονοι ανταποκρίνονταν πολύ λιγότερο στην επιρροή του ναρκωτικού. Τέλος, αποκαλύφθηκε ότι ο εθισμός στα ναρκωτικά μπορεί να αναμορφώσει το DNA των ποντικών με προβλέψιμο τρόπο οπότε η καλύτερη κατανόηση  αυτού του μηχανισμού μπορεί να οδηγήσει στην δυνατότητα διάγνωσης του εθισμού των ανθρώπων στα ναρκωτικά.