Νέα μέθοδος ελέγχου του ήπατος παιδιών

Μια νέα μέθοδος για τον έλεγχο του ήπατος στα παιδιά και τον έγκαιρο εντοπισμό των όγκων μπορεί να τα προστατεύσει από την έκθεση στην ακτινοβολία. Τη μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο King’s College Hospital, οι οποίοι μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη τις σχετικές δοκιμές.

Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Ultrasound, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην ακτινοβολία σε σχέση με τους ενηλίκους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν μεγαλώνοντας να εμφανίσουν καρκίνο.

Τα μορφώματα που μπορεί να υπάρχουν στο συκώτι στις περιπτώσεις ηπατικής νόσου ή λιπώδους ήπατος εντοπίζονται μέσω υπερηχογραφήματος, όμως μπορεί να αποτελούν κακοήθεις όγκους που πρέπει να αντιμετωπιστούν με θεραπεία ή καλοήθεις όγκους που όμως δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Paul Sidhu, οι υπέρηχοι εντοπίζουν αυτή τη διαφορά, όμως εκθέτουν τα παιδιά σε περιττή ακτινοβολία, τα αποτελέσματα της οποίας στα παιδιά μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλλουν στην αύξηση του καρκίνου.

Έτσι, η επιστημονική ομάδα εξέλιξε μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ήδη στους ενηλίκους εδώ και δέκα χρόνια ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα παιδιά και η οποία εφαρμόζεται με την εισαγωγή μιας καθόλου βλαβερής χημικής ουσίας στο χέρι, η οποία φωτίζει τις αρτηρίες, στη συνέχεια της φλέβες και τέλος ολόκληρο το συκώτι.