Εχει αποδειχθεί ότι βοηθά τον καρδιακό ρυθμό και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, φαίνεται όμως ότι παρουσιάζει σημαντική επίδραση και σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Ο λόγος για τη μουσική και το τραγούδι και κυρίως το χορωδιακό, το οποίο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, βελτιώνει σημαντικά τις γνωστικές ικανότητες όσων έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Η διαπίστωση αυτή έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Βιρτζίνια, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η μουσική επάρκεια και η εκτίμηση της μουσικής είναι δύο από τις τελευταίες ικανότητες των ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστημών που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο.
Στο μετυαξύ, έναν αισθητήρα που θα ειδοποιεί τους γιατρούς για τον επερχόμενο κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων στην καρδιά ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» που ειδικεύονται στη Μηχανική και την Καρδιολογία. Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, ο αισθητήρας έχει μέγεθος ίσο με ένα ανθρώπινο νύχι και εντοπίζει μια πρωτεΐνη που έχει άμεση σχέση με την εγκεφαλική βλάβη. Ετσι, με τη χρήση του θα ελαχιστοποιηθεί η βλάβη που προκαλείται κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, καθώς οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να την προλάβουν και να ξεκινήσουν την ανάλογη θεραπεία πολύ πιο γρήγορα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Chemical Science».
Την ίδια στιγμή, μια νέα εξέταση ούρων που θα δείχνει αν τα παιδιά κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 ή προβλήματα στους νεφρούς και την καρδιά, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», οι καρδιακές και οι νεφρικές νόσοι προσβάλλουν συχνότερα τους ενηλίκους με διαβήτη, όταν τα επίπεδα της πρωτεΐνης αλμπουμίνης εμφανίζουν υψηλές τιμές στις εξετάσεις ούρων. Ετσι οι επιστήμονες μελέτησαν την αντίστοιχη σχέση των επιπέδων της πρωτεΐνης στα παιδιά και ανέπτυξαν μια ειδική αλλά απλή εξέταση, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και φυσικά στην πρόληψή του.