Μίνι φορητή συσκευή σε μέγεθος δίσκου, πλήρες ιατρικό εργαστήριο

Κι όμως, όσο κι αν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, ένας μικρός δίσκος μπορεί να πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα ιατρικά τεστ τα οποία κάνει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο. Τη συσκευή αυτή έχουν δημιουργήσει οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Μικροϋπολογιστών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας . Η συσκευή είναι φορητή και μπορεί παράλληλα να δώσει γρήγορα αποτελέσματα σε επείγουσες περιπτώσεις.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο γιατρός παίρνει δείγμα από τον ασθενή και στη συνέχεια το βάζει στη συσκευή και σε δύο ώρες, αφού πατήσει το κουμπί της επεξεργασίας, παίρνει τις πληροφορίες για τις παθογένειες που εμφανίζει ο ασθενής και αποφασίζει τη θεραπεία που είναι αναγκαία.

Πως λειτουργεί; Το σκεπτικό είναι απλό. Εντός του μηχανήματος το DNA του αίματος αναλύεται και εξετάζεται. Εάν το γενετικό δείγμα που λαμβάνεται, ταιριάζει με κάποιο παθογόνο παράγοντα, τότε εμφανίζεται ένα σημάδι στην οθόνη.

Παρόμοιες συσκευές εκτιμάται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αεροδρόμια για τον έλεγχο επιβατών, αν τυχόν μεταφέρουν μεταδοτικές ασθένειες, ή όταν υπάρχει ο κίνδυνος πανδημίας.

Υπάρχει όμως κι άλλος τομέας όπου χρησιμοποιείται: Η ασφάλεια των τροφίμων. Μάλιστα, το Κέντρο Επάρκειας και Ανάλυσης των Σύγχρονων Τροφών στο Βερολίνο έχει δοκιμάσει αυτόν το δίσκο-εργαστήριο. Όπως λένε οι ερευνητές, στο μέλλον, τα θέματα της ασφάλειας τροφίμων θα είναι πολύ πιο σύνθετα από ότι σήμερα. Αναμένεται ότι οι έλεγχοι με πολλές διαφορετικές παραμέτρους θα αυξηθούν σίγουρα και θα είναι μια σταθερή ανάγκη. Όπως υποστηρίζουν, με την τεχνολογία του μίνι-εργαστηρίου, θα μπορέσουν να τυποποιήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, η σημαντικότερη εφαρμογή του μίνι-εργαστηρίου θα είναι τα νοσοκομεία, όπου οι γιατροί πρέπει τις περισσότερες φορές να πάρουν πολύ γρήγορες αποφάσεις για την τύχη των ασθενών τους και η νέα συσκευή εκτιμάται ότι βοηθά αποτελεσματικά σ’ αυτή τη γρήγορη λήψη αποφάσεων.