Καρκίνος εντέρου : Νέα αποτελεσματική θεραπεία!

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του εντέρου ανέπτυξαν επιστήμονες στον Καναδά, οι οποίοι πιστεύουν ότι με τη βοήθειά της θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν την ασθένεια πολύ πιο αποτελεσματικά.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να απενεργοποιήσουν ένα γονίδιο που παίζει βασικό ρόλο στην ανανέωση των βλαστοκυττάρων, γεγονός που αποτελεί τη βάση της νόσου, της υποτροπής της αλλά και της αντίστασης στις θεραπείες. Η καινοτομία αυτή πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τορόντο και συγκεκριμένα από το Κέντρο για τον Καρκίνο «Πριγκίπισσα Μαργαρίτα».

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Medicine», κατά τις μελέτες τους σε ποντίκια κατάφεραν να μπλοκάρουν το γονίδιο BMI-1, το οποίο υπάρχει στο 65% των ασθενών που πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Επίσης, το γονίδιο αυτό υπάρχει και σε άλλες μορφές καρκίνου και συμβάλλει καθοριστικά στην ανανέωση των βλαστοκυττάρων, η οποία τροφοδοτεί τους όγκους.

Σύμφωνα με τον Τζον Ντικ, καθηγητή μοριακής γενετικής και επικεφαλής της μελέτης που θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα των καρκινικών βλαστοκυττάρων, με την απενεργοποίηση του γονιδίου η καταστροφή του καρκίνου ήταν μόνιμη και δεν παρουσιάστηκε καμία υποτροπή.

Η επιστημονική ομάδα του Τζον Ντικ ήταν η πρώτη που ανακάλυψε τα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του εντέρου το 2007, ενώ το 1994 ανακάλυψε πρώτη τα βλαστοκύτταρα της λευχαιμίας.