Θα εντοπίζουν έγκαιρα τα σημάδια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ελπίδα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας δίνει μια νέα μέθοδος που ανέπτυξαν ομογενείς επιστήμονες στις ΗΠΑ και η οποία εντοπίζει την πάθηση στα πολύ αρχικά της στάδια, προτού καν εμφανιστούν τα συμπτώματά της στο σώμα!

Η δρ Κατερίνα Ακασόγλου από το Ινστιτούτο Gladstone και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο ανέπτυξαν μαζί με την ομάδα της μια μέθοδο που εντοπίζει μια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο, η οποία λέγεται θρομβίνη και ανιχνεύεται όταν η σκλήρυνση βρίσκεται στα πρώτα της στάδια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή ακριβώς η ενεργοποίηση της θρομβίνης συνδέεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας, γεγονός που τους οδήγησε στην ανάπτυξη μιας μεθόδου που θα εντοπίζει την πάθηση προτού εμφανιστεί και καταστρέψει την καθημερινή ζωή των ασθενών.

Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, σε κάποιες περιπτώσεις η σκλήρυνση εμφανίζεται αργά και σταδιακά, ενώ σε κάποιες άλλες χτυπά ξαφνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προειδοποίηση. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένα κοινό στοιχείο: το γεγονός ότι η ασθένεια προτού εμφανιστεί υπάρχει στον οργανισμό αλλά πολύ καλά κρυμμένη, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται ούτε από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ωστόσο με τη νέα μέθοδο η πάθηση θα εντοπίζεται μέσω ενός μοριακού αισθητήρα που ανέπτυξαν οι ομογενείς επιστήμονες, οι οποίοι πέρυσι είχαν εντοπίσει ένα άλλο σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της πάθησης. Πρόκειται για τη διακοπή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, δηλαδή του κυτταρικού φραγμού που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο.

Στην περίπτωση της σκλήρυνσης, όταν συμβαίνει αυτό, εισέρχεται στον εγκέφαλο μια πρωτεΐνη που λέγεται ινοδωγόνο και προκαλεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού, η οποία οδηγεί στην εκφύλιση της μυελίνης των νευρικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τον δρα Δημήτρη Ντάβαλο, τα αποτελέσματα της μελέτης για τη θρομβίνη δείχνουν ότι τα επίπεδά της στον εγκέφαλο αποτελούν σημαντική ένδειξη για τον έγκαιρο εντοπισμό της ασθένειας. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Neurology».