Η τακτική άσκηση βελτιώνει (και) τη μνήμη

Η άσκηση κάνει καλό στο σώμα. ΟΚ, αυτό το ξέρουμε όλοι, έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα και έχουν εκπονηθεί άλλες τόσες σχετικές μελέτες. Υπάρχει όμως ένας υπάρχει ακόμα λόγος για να γυμναστείτε: Η όξυνση της μνήμης σας.

Έρευνες αποκαλύπτουν πως ακόμα και το παραμικρό είδος άσκησης μπορεί να κάνει τη μνήμη μας καλύτερη.

Το να αυξήσετε την αντοχή της καρδιάς σας κάνοντας γυμναστική είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για τον εγκέφαλό σας. Επιτυγχάνετε, έτσι, την εισαγωγή περισσότερου οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία του πυρήνα του μυαλού και αυτό βοηθάει τους χημικούς μεταβιβαστές να έχουν καλύτερη απόδοση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία που η έκπτωσή της βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επιστήμονες. Μάλιστα, διαφορετικά είδη άσκησης φέρονται να επιδρούν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου με διαφορετικό τρόπο. Η είδηση μπορεί να δώσει ελπίδες σε ηλικιωμένους και σε άτομα με νόσους που επηρεάζουν τις γνωσιακές λειτουργίες.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας έδειξε ότι η άσκηση μπορεί να τονώσει τη μνήμη και τις γνωστικές μας λειτουργίες γενικότερα ακόμα και σε 6 μόνο λεπτά! Όμως, προκειμένου η επίδραση αυτή να διαρκέσει, θα πρέπει να γυμναζόμαστε συστηματικά.

Επιπλέον, Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συστηματική γυμναστική «μεγαλώνει» των εγκέφαλο!  Εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα ποντίκια που ήταν πιο δραστήρια είχαν όντως μεγαλύτερο (κατά 13%!) ένα σημείο του εγκεφάλου τους από τα πιο τεμπέλικα. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ουσιώδες για την εκμάθηση των μηχανισμών ανταμοιβής και την ενίσχυση των κινήτρων μας.

Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Neuroscience, επιστήμονες στο τμήμα ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο κολέγιο Ντάρμουθ στο Ανόβερο συγκέντρωσαν 54 ενήλικες ηλικίας 18-36 ετών. Οι εθελοντές ήταν υγιείς, έκαναν καθιστική ζωή και δεν γυμνάζονταν ιδιαίτερα. Αφού έδωσαν δείγμα αίματος και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρούσαν εικόνες αντικειμένων σε μια οθόνη υπολογιστή κι έπειτα καλούνταν να τα θυμηθούν. Στη συνέχεια, κάποιοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής για ένα μήνα (περπάτημα ή τζόγκινγκ 4 φορές την εβδομάδα επί 30′), ενώ οι υπόλοιποι δεν άλλαξαν τίποτε στην καθημερινότητά τους.
Μετά από 30 ημέρες οι εθελοντές επανήλθαν στο εργαστήριο για τα γνωστά τεστ μνήμης. Πριν από αυτά, σε ορισμένους ανατέθηκε να εκτελέσουν μια σειρά ασκήσεων. Μάλιστα, για μερικούς ήταν η πρώτη φορά που έκαναν κάτι τέτοιο τη συγκεκριμένη ημέρα. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Αρκετοί από εκείνους που ανήκαν στην ομάδα των αθλουμένων τα πήγαν πολύ καλύτερα στα τεστ από τους άλλους. Όχι όμως όλοι. Αυτοί που διέπρεψαν ήταν όσοι ασκούνταν για ένα μήνα και έκαναν γυμναστική ακόμα και την ημέρα της εξέτασης.