Διουρητικό μειώνει τη σοβαρότητα διαταραχών του αυτισμού

Ένα διουρητικό φαίνεται πως είναι ικανό να μειώσει τη σοβαρότητα ορισμένων διαταραχών του αυτισμού. Αυτό καταδεικνύεται σε πρόσφατη μελέτη ερευνητών του INSERM (Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το υψηλό επίπεδο του χλωρίου που εντοπίζεται στους νευρώνες των παιδιών, επιδεινώνει τα συμπτώματα του αυτισμού. Οι επιστήμονες προχώρησαν σε πειράματα με ποντίκια στα οποία χορήγησαν διουρητικό. Στα αυτιστικά ποντίκια το επίπεδο του χλωρίου παρέμεινε σε καλά επίπεδα.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, στη διάρκεια του τοκετού, παρατηρείται πτώση του χλωρίου που παράγεται από μια ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη. Στην έρευνά τους διαπιστώθηκε πως στα ποντίκια δεν μειώνεται το χλώριο που προστατεύει τον εγκέφαλο του εμβρύου. Αν και η νόσος δεν θεραπεύεται, η αγωγή αυτή επέφερε στα τρία τέταρτα των παιδιών μείωση της έντασης και της σοβαρότητας των αυτιστικών διαταραχών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δοκιμή σε εξήντα παιδιά ηλικίας 3 ως 11 ετών προσβεβλημένα από αυτισμό, του συνδρόμου Άσπεργκερ περιλαμβανομένου, τα οποία έλαβαν με κλήρωση επί τρεις μήνες είτε το διουρητικό (1 mg βουμετανίδης την ημέρα) για να «μειωθούν τα επίπεδα του χλωρίου» στα κύτταρα, είτε ένα ψευδοφάρμακο. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν επί 4 μήνες και στη διάρκεια του τελευταίου δεν ακολούθησαν καμιά θεραπεία.
Στα τρία τέταρτα των παιδιών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρατηρήθηκε άμβλυνση της σοβαρότητας των αυτιστικών διαταραχών. Όταν σταματά η αγωγή, μερικές διαταραχές επανεμφανίζονται.
«Έστω κι αν δεν μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο, το διουρητικό μειώνει τη σοβαρότητα των αυτιστικών διαταραχών των περισσότερων παιδιών. Σύμφωνα με τους γονείς αυτών των παιδιών, είναι περισσότερο παρόντα», δήλωσε ο Γεχεζκέλ Μπεν-Άρι (INSERM, Μασσαλία, Γαλλία), έναν απ’ αυτούς που συνυπογράφουν τη δοκιμή μαζί με τον δρα Ερίκ Λεμονιέ, παιδοψυχίατρο εξειδικευμένο στον αυτισμό. Ως παράδειγμα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι βελτιώνονται η προσοχή και η επαφή.
Τα τελευταία χρόνια, οι διαγνώσεις αυτισμού σε παιδιά έχουν αυξηθεί δραματικά, λόγω των γενικευμένων διαγνωστικών κριτηρίων που ακολουθούσαν οι ειδικοί. Με την ενημέρωση των οδηγιών, οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι τάσεις αυτές θα υποχωρήσουν. Η νέα λίστα συμπτωμάτων δοκιμάστηκε σε 6.577 παιδιά που πληρούσαν τα προηγούμενα διαγνωστικά κριτήρια για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 19% αυτών των παιδιών δεν ανταποκρίνεται στα νέα κριτήρια.

Οι νέες κατευθυντήριες περιλαμβάνονται στην πέμπτη έκδοση της «βίβλου των ψυχιάτρων», το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών.

Η νέα οδηγία έχει σαν στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των παιδιών που λαμβάνει λανθασμένα διάγνωση για διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Τα ενημερωμένα κριτήρια δε διαχωρίζουν τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος σε επιμέρους κατηγορίες, όπως ο αυτισμός και το σύνδρομο Άσπεργκερ. Τα διαγνωστικά κριτήρια είναι πλέον επτά και όχι δώδεκα, ενώ λαμβάνουν υπ’ όψιν τη συμπεριφορά του ατόμου αναδρομικά σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά του ατόμου σήμερα.