Γονιδιακή θεραπεία μεταβάλλει το DNA όπου χρειάζεται για να θεραπευθούν ανίατες γενετικές διαταραχές

Τέλος στις κληρονομικές ασθένειες υπόσχεται να βάλει μια πολύ εξελιγμένη γονιδιακή θεραπεία, η οποία θα μεταβάλλει το ανθρώπινο DNA στα σημεία που χρειάζεται για να θεραπευθούν ανίατες γενετικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Ντάουν, αλλά ίσως και ο ιός HIV.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, η νέα μέθοδος επιτρέπει στους επιστήμονες να μεταβάλλουν τις γενετικές πληροφορίες με απόλυτη ακρίβεια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει πολύ λεπτομερείς μεταβολές στο ανθρώπινο DNA, οι οποίες θα θεραπεύουν γενετικές διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η νόσος Χάντιγκτον κ.ά.

Η νέα μέθοδος στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία στα 23 ζεύγη των ανθρώπινων χρωμοσωμάτων και αντικαθιστά τα ελαττωματικά γονίδια με υγιή, ακόμη και σε περιπτώσεις καρκίνου και HIV.

Η μέθοδος ονομάζεται «Crispr» και σύμφωνα με τον νομπελίστα καθηγητή Craig Mello αλλάζει τα δεδομένα στη γενετική. «Είναι απίστευτα ισχυρή και έχει πολλές εφαρμογές, από τη γεωργία μέχρι την πιθανή γονιδιακή θεραπεία στον άνθρωπο», είπε στον Independent. «Πρόκειται για πραγματικό θρίαμβο της επιστήμης με τεράστιες επιδράσεις στη μοριακή γενετική που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού».

Ωστόσο, η είδηση για τη μελλοντική εφαρμογή της προκάλεσε και αντιδράσεις, καθώς πολλοί επιστήμονες έθεσαν θέμα ηθικής σε ό,τι αφορά τη χρήση της.