Γονιδιακή εξέταση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Μια πρωτοποριακή γονιδιακή εξέταση η οποία εκτιμάται ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, αναπτύσσουν επιστήμονες στη Γερμανία.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κολωνίας ανακοίνωσαν ότι με την εξέταση αυτή θα βρίσκουν τη γενετική δομή των όγκων, γεγονός που θα τους δίνει τη δυνατότητα να χορηγούν συγκεκριμένη θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του δικού του οργανισμού.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, αν οι γιατροί γνωρίζουν τη γενετική «υπογραφή» κάθε όγκου θα είναι σε θέση να εντοπίζουν τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα καρκινικά κύτταρα. Έτσι, θα μπορούν να κάνουν πιο ακριβείς διαγνώσεις και να χορηγούν θεραπείες που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές.

«Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από σχεδόν 5.100 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δείχνουν ότι ο εντοπισμός του γονότυπου της ασθένειας διπλασιάζει το προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς που παρουσιάζουν δύο συγκεκριμένες μεταλλάξεις», ανέφερε ο δρ Ράινχαρντ Μπάτνερ, καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κολωνίας και ένας από τους συντάκτες της επιστημονικής έκθεσης.

Μάλιστα, κατά τη μελέτη οι ασθενείς που έφεραν αυτές τις μεταλλάξεις και υποβλήθηκαν σε εξατομικευμένη θεραπεία, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με τους υπόλοιπους και αύξηση του προσδόκιμου ζωής από 12 έως 21 μήνες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.