Γονίδιο που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ δείχνει αν τα παιδιά θα προσβληθούν από τη νόσο στο μέλλον

Ένα γονίδιο που συνδέεται άμεσα με το Αλτσχάιμερ μπορεί να δείξει αν τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο στο μέλλον. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, τα παιδιά που φέρουν το γονίδιο APOE-E4, το οποίο είναι γνωστό για τη δράση του σε ό,τι αφορά την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ, παρουσιάζουν διαφορετική ανάπτυξη του εγκεφάλου σε σχέση με τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, το γονίδιο αυτό υπάρχει στο 25% των ανθρώπων, ωστόσο δεν προκαλεί τη νόσο σε όλα τα άτομα που το φέρουν στον οργανισμό τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology.

Την ίδια στιγμή, τον ρόλο του επιδημιολογικού εργαλείου θα μπορούσε να παίξει για την καταγραφή ξεσπασμάτων της γρίπης σε πραγματικό χρόνο, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες. Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο διαπίστωσαν ότι παρακολουθώντας τα τιτιβίσματα των χρηστών, τα λεγόμενα tweets, οι ειδικοί θα μπορούσαν να παρακολουθούν τι ακριβώς συμβαίνει ή να προβλέπουν τι πρόκειται να συμβεί επιδημιολογικά. Κάτι τέτοιο εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει γιατρούς και επιδημιολόγους να ενημερωθούν γύρω από τα σοβαρά ξεσπάσματα γρίπης ώστε να προετοιμάζονται κατάλληλα σε περίπτωση επόμενης επιδημίας.

Παράλληλα, μια νέα θεραπεία με λέιζερ που εξαφανίζει τις ουλές που έχουν προκληθεί από την κακή επούλωση των πληγών ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Σαγκάη. Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι θεραπείες που υπάρχουν σήμερα είναι αποτελεσματικές, όχι όμως για τα χηλοειδή, δηλαδή τις υπερπλασίες που αναπτύσσονται από συμπαγή ινώδη ιστό είτε έπειτα από τραύματα, είτε χωρίς προφανή αιτία. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 900 ασθενείς, οι οποίοι παρουσίαζαν υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή, το 70% των οποίων αντιμετωπίστηκε με δύο συγκεκριμένους τύπους λέιζερ. Όπως διαπιστώθηκε, τα λέιζερ αυτά έχουν την ικανότητα να αποκαταστήσουν το δέρμα στο οποίο υπάρχουν χηλοειδή πιο αποτελεσματικά από ό,τι εκείνα που χορηγούνται σήμερα. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επίσημη επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών, «Plastic and Reconstructive Surgery».

Τέλος, η θεραπεία με οξυγόνο φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν υποστεί ήπια νευρική βλάβη στη σπονδυλική στήλη, να περπατούν καλύτερα διανύοντας μεγαλύτερες αποστάσεις και με ελαφρώς μεγαλύτερη ταχύτητα. Επιστήμονες από τον Καναδά διαπίστωσαν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω θεραπειών αναπνοής που παρέχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, το οποίο προκαλεί διάφορες μεταβολές. Για παράδειγμα, αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία μεταφέρει τα σήματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο, και επίσης επιτρέπει στην παραγωγή ενός αυξητικού παράγοντα που συμβάλλει στην αποκατάσταση των νεύρων και στη βελτίωση της πλαστικότητάς τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neurology.