Αναποτελεσματικό το χάπι της επόμενης ημέρας για τις παχουλές

Αναποτελεσματικό αποδεικνύεται το χάπι της επόμενης ημέρας για γυναίκες το βάρος των οποίων υπερβαίνει τα 85 κιλά. Η εταιρία παρασκευής του χαπιού ανακοίνωσε τα νέα δεδομένα, σημειώνοντας πως και γυναίκες άνω των ογδόντα κιλών που χρησιμοποιούν το χάπι ως μέσο αποφυγής κύησης κινδυνεύουν να μείνουν έγκυοι.

Ηδη η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξετάζει το ενδεχόμενο να ερευνήσει τα προϊόντα όλων των εταιριών που παράγουν τέτοια σκευάσματα. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω χάπια δεν υποκαθιστούν σε καμιά περίπτωση τη χρήση του προφυλακτικού ως μέσου αντισύλληψης.

Την ίδια στιγμή, περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προβλήματα ακοής έχουν οι γυναίκες με παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστόνη, διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης σωματικής μάζας και το μέγεθος της μέσης τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος απώλειας της ακοής. Οπως εξήγησε η βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η απώλεια της ακοής είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός που προκύπτει με τη γήρανση, όμως τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως όταν αποφεύγονται οι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, μπορεί να προλάβει κανείς την εμφάνιση προβλημάτων ακοής.

Στο μεταξύ, μια νέα ανακάλυψη φαίνεται ότι μπορεί να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στα προβλήματα ύπνου και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως το Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει παρόμοια καταστροφή κυττάρων, εξαιτίας ενός γονιδίου που ελέγχει τον κύκλο του ύπνου και άλλους ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όταν απενεργοποιείται αυτό το γονίδιο, που ονομάζεται Bmal1, μπλοκάρεται τμήμα του μηχανισμού του εγκεφάλου που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και την επικίνδυνη δράση τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Journal of Clinical Investigation».

Παράλληλα, τον τρόπο για να ενισχύσουν τη δράση των αντιβιοτικών ενάντια στις βακτηριακές ασθένειες, όπως ο άνθρακας και το βακτήριο MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος), ανακάλυψαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας Irvine και Νορθγουέστερν. Οι ερευνητές δημιούργησαν ουσίες που ενισχύουν τα αντιβιοτικά και μπλοκάρουν τον νευροεκφυλισμό μέχρι στιγμής στα ζώα. Οι επιστήμονες δοκίμασαν τις ουσίες στο βακτήριο Bacillus subtilis, που μοιάζει πολύ με το MRSA, και διαπίστωσαν ότι η καταστροφή του ήταν πιο αποτελεσματική. Η ανακάλυψη έγινε από τους καθηγητές Thomas Poulos και Richard Silverman, η επιστημονική έκθεση των οποίων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».