Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο τρισδιάστατο συκώτι

Tο πρώτο τρισδιάστατο συκώτι ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζονται να το διαθέσουν σε μερικούς μήνες για τοξικολογικές έρευνες που διεξάγονται από φαρμακευτικές εταιρείες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι ερευνητές βρίσκονται πολύ κοντά στη χρήση οργάνων που αναπτύσσονται από «βιοεκτυπωτές».

Το συγκεκριμένο τεχνητό συκώτι δημιούργησαν πριν από μερικούς μήνες επιστήμονες της εταιρείας βιοτεχνολογίας Organovo, η οποία δημιουργεί λειτουργικό τρισδιάστατο ανθρώπινο ιστό που χρησιμοποιείται για ιατρικές έρευνες και θεραπευτικές εφαρμογές.

Η επιστηομονική μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο. Εκεί οι επιστήμονξες δήλωσαν ότι η πρώτη διάθεση του τεχνητού ήπατος για τη διεξαγωγή τοξικολογικών ερευνών θα γίνει εντός του 2014.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκαναν οι ερευνητές, όταν τα φάρμακα ελέγχονται για την τοξικότητα ή την αποτελεσματικότητά τους, χρησιμοποιούνται κυρίως κύτταρα από το συκώτι και κυρίως παρεγχυματικά ηπατοκύτταρα, τα οποία όταν βρίσκονται στον οργανισμό παρουσιάζουν εξαιρετική ικανότητα πολλαπλασιασμού. Έτσι, ακόμη και όταν αφαιρείται χειρουργικά έως και το 70% από αυτά, εκείνα που απομένουν στο συκώτι είναι αρκετά για να το βοηθήσουν να αναγεννηθεί και να αποκατασταθεί η αρχική ηπατική μάζα.

Πάντως, όταν αφαιρούνται από το σώμα, τα κύτταρα αυτά χάνουν γρήγορα την παραπάνω ικανότητα και πραγματοποιούν μόνο τις πολύ βασικές λειτουργίες, οι οποίες εξαρτώνται εν μέρει από την «αρχιτεκτονική» του οργάνου, δηλαδή το ακριβές μοτίβο ή τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που δημιουργούνται από τους πολλούς και διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους που υπάρχουν στο εσωτερικό οποιουδήποτε ιστού.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, σ’ αυτό ακριβώς το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι η «βιοεκτύπωση», η οποία αναπαράγει τα απαραίτητα «αρχιτεκτονικά» χαρακτηριστικά του πραγματικού ανθρώπινου ιστού, όταν υπάρχει έστω ένα πρωτότυπο. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή τα κύτταρα του ήπατος διατηρούν τις βασικές λειτουργίες τους και έξω από το σώμα, για διάστημα πολλών ωρών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρόλο που η χρήση των τεχνητών οργάνων στον άνθρωπο απέχει αρκετά χρόνια ακόμα, η μέθοδος «βιοεκτύπωσης» αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.