Θαυματουργά (και για τη γονιμότητα) τα λαχανάκια Βρυξελλών

Το μυστικό – ή τουλάχιστον το ένα από αυτά – για την αύξηση της γονιμότητας φαίνεται ότι βρίσκεται στα… λαχανάκια Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Neema Savvides από τη Harley Street Fertility Clinic στο Λονδίνο, οι περισσότερες εγκυμοσύνες προκύπτουν τον Δεκέμβριο, εν μέρει λόγω των γιορτών και της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά ίσως και λόγω της κατανάλωσης του συγκεκριμένου λαχανικού.

Όπως εξήγησε, τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν μεγάλη περιεκτικότητα φολικού οξέος, το οποίο ενισχύει τη γονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, καθώς αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα του σπέρματος. Αυτή η πλούσια πηγή βιταμίνης αυξάνει επίσης τα επίπεδα του σπέρματος και βοηθά τη μήτρα να εφοδιαστεί με τα σωστά θρεπτικά συστατικά, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης του σπέρματος. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του φολικού οξέος είναι ότι μειώνει τον κίνδυνο των αποβολών και των γενετικών διαταραχών.

Επίσης, το φολικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο αποβολής και γενετικών ανωμαλιών.

“Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό το μικρό πράσινο λάχανο αποτελεί την ιδανική τροφή για τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί” είπε η Neema Savvides.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν επίσης μία θρεπτική ουσία που ονομάζεται διινδολυμεθάνιο, η οποία βοηθάει τις γυναίκες να απορροφούν ισορροπημένα επίπεδα της οιστρογόνου ορμόνης. Τέλος, το συγκεκριμένο λαχανικό θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.

 

Πρωτοποριακό εμβόλιο βάζει φρένο στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Ένα εμβόλιο που θα επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο σε περίπου πέντε χρόνια, βοηθώντας χιλιάδες άτομα να συνεχίσουν να ζουν φυσιολογικά.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και περιέχει μια ουσία που καταστρέφει τις πλάκες που σχηματίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών εξαιτίας της νόσου. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν στην έκθεσή τους ότι η χορήγησή του θα είναι αποτελεσματική μόνο στα άτομα που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου, όταν δηλαδή δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα τα συμπτώματα, αλλά οι μαγνητικές απεικονίσεις εγκεφάλου δείχνουν ότι η νόσος υπάρχει.

Το φάρμακο βρίσκεται ήδη στη φάση των κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή 2.100 ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ήπιας μορφής.

Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι η χορήγηση του νέου εμβολίου θα επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου στα άτομα αυτά, καθώς η θεραπεία θα ξεκινά δέκα χρόνια προτού οι ασθενείς αρχίσουν να υποφέρουν σοβαρά από τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, επιστήμονες από τη Βρετανία αναφέρουν ότι στο μέλλον η διάγνωση θα γίνεται εγκαίρως, καθώς τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό θα εξετάζονται προκειμένου να εντοπίζεται ο σχηματισμός πλάκας στο εγκέφαλο.

Ενα «φανάρι» επισήμανσης των τροφίμων σε ρόλο-κλειδί για τη διατροφή μας

Ενα απλό, έγχρωμο σύστημα για την επισήμανση των τροφίμων σε μια καφετέρια, σε ένα εστιατόριο, στο σούπερ μάρκετ φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή, καθώς έχει επιρροή στην προσοχή του πελάτη αναφορικά με την επιλογή τροφίμων μαζί με την ενθάρρυνση για αγορά των πιο υγιών τροφών. Στην έκθεσή τους στο τεύχος Οκτωβρίου της «Προληπτικής Ιατρικής» στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), ερευνητές περιγράφουν απαντήσεις πελατών σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την εφαρμογή, το 2010, ενός συστήματος που χρησιμοποιεί πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο «φανάρι-ετικέτα» σύμφωνα με τη διατροφική ποιότητα των φαγητών.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι απλό, μια και υπάρχει χρωματική κωδικοποίηση κάθε στοιχείου που πωλείται. Πράσινο χρώμα για τα πιο υγιή στοιχεία, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το άπαχο κρέας, κίτρινο για λιγότερο υγιή στοιχεία και κόκκινο για εκείνα με ελάχιστη ή καμία θρεπτική αξία. Η σήμανση ενθάρρυνε τη συχνή αγορά των πράσινων αντικειμένων, λιγότερο συχνή για τα κίτρινα και αποθάρρυνε την αγορά κόκκινων αντικειμένων.

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ταμειακές μηχανές είχαν προγραμματιστεί για την καταγραφή κάθε στοιχείου που αγόραζε ο κόσμος για τρεις μήνες. Οι συντονιστές της έρευνας πλησίασαν πελάτες που είχαν κάνει αγορές και τους ζήτησαν να απαντήσουν εάν είχαν παρατηρήσει οποιαδήποτε διατροφική πληροφορία στην καφετέρια ή στις ετικέτες των τροφίμων. Μετά την εισαγωγή των ετικετών με χρωματικό κώδικα, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν επίσης αν είχαν παρατηρήσει τις ετικέτες και αν οι ετικέτες επηρέασαν τις αγορές τους.

Ενώ το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η υγιεινή διατροφή ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στις επιλογές του κατά την έναρξη της έρευνας, το 61% το έκανε μετά την επέμβαση με τις ετικέτες. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι κοίταξαν διαθέσιμες διατροφικές πληροφορίες πριν από την αγορά αυξήθηκε από 15% έως 33%, αν και δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στο ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι συνήθως ή πάντα επιλέγουν υγιεινές τροφές. Πολλοί ήταν οι ερωτηθέντες που ανέφεραν ότι παρατηρώντας τις νέες ετικέτες αγόρασαν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των πράσινων αντικειμένων και λιγότερα κόκκινα αντικείμενα.

Αν και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με διατροφικές γνώσεις των πελατών, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η υγεία και η διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες στην απόφασή τους όταν οι ετικέτες ήταν στη θέση τους, ενώ εκείνοι που παρατήρησαν τις ετικέτες ήταν πιο πιθανό να αγοράσουν υγιεινά προϊόντα.

Προσδόκιμο ζωής: Μία απλή εξέταση αίματος μας δείχνει πόσο θα ζήσουμε!

Μπορεί μια απλή εξέταση αίματος να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων; Ερευνητές από το Ιατρικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο Intermountain στη Γιούτα των ΗΠΑ ανέπτυξαν μια εξέταση που δείχνει τις πιθανότητες που έχει κανείς να εμφανίσει καρδιολογικά προβλήματα, αλλά και το προσδόκιμο ζωής!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση χρησιμοποιεί όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται ούτως ή άλλως από μια απλή εξέταση αίματος, αλλά παράλληλα εξετάζει και πολλά στοιχεία που συχνά δεν αξιοποιούνται όσο θα έπρεπε.

Αιτία και αφορμή για την ανάπτυξή της ήταν το γεγονός ότι για πολλά χρόνια οι γιατροί είχαν δίλημμα για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικές οι ετήσιες εξετάσεις που κάνουν προληπτικά όσοι είναι υγιείς, αφού δεν δίνουν εικόνα για το πώς μπορεί να είναι τα πράγματα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Benjamin Horne, οι γιατροί ήδη χρησιμοποιούν αυτήν την εργαστηριακή εξέταση, ωστόσο μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν ότι παρέχει και πληροφορίες για το προσδόκιμο ζωής. Οι δυνατότητες που έχει για την πρόβλεψη του θανάτου έγιναν αντιληπτές από ερευνητές του Χάρβαρντ, στο πλαίσιο ευρύτερης πενταετούς έρευνας που είχε διεξαχθεί με τη συμμετοχή 17.000 ατόμων από 26 χώρες.

«Σε φαινομενικά υγιή άτομα, η αξιολόγηση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ποιά είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και σε ποιά άτομα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο την προσοχή τους και τον χρόνο τους», ανέφερε σε συνέντευξή του ο δρ Benjamin Horne. «Επίσης, τους δίνει πολύ αξιόπιστα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου και δεν έχουν ανάγκη από πολλές εξετάσεις που κοστίζουν τόσο σε χρήμα, όσο και σε χρόνο».

Για την ανάπτυξη της εξέτασης οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη, ενώ παρουσίασαν τη σχετική μελέτη τους πριν λίγες μέρες, στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη.

Δημιουργούν τεχνητό αίμα από… νερό!

Μία νέα εφεύρεση Ρουμάνων επιστημόνων αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων των νοσοκομείων στις τράπεζες αίματος. Οι Ρουμάνοι επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνητό αίμα από νερό, άλατα και πρωτεΐνες!

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, το αίμα περιέχει μεταξύ άλλων αλμπουμίνη, καθώς και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοερυθρίνη, η οποία υπάρχει στα θαλάσσια σκουλήκια και -σε αντίθεση με την αιμογλοβίνη- μπορεί να παραμένει σταθερή όταν βρίσκεται υπό σωματική ή χημική καταπόνηση.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει το τεχνητό αίμα σε ποντίκια υπό εργαστηριακές συνθήκες και διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός τους το δέχεται κανονικά χωρίς να παρουσιάζει παρενέργειες. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν πιστεύουν ότι δεν θα αργήσουν οι κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο, οι οποίες αν όλα εξελιχτούν ομαλά, θα ξεκινήσουν σε διάστημα ενός ή δύο ετών.

Continue reading

Οσοι μένουν σε ζεστά σπίτια συνήθως έχουν φυσιολογικό βάρος

Μπορεί το κρύο να συμβάλλει στο αδυνάτισμα, αφού βοηθά τον οργανισμό να κάνει περισσότερες καύσεις, φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους.

Επιστήμονες στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι όσοι μένουν σε ζεστά σπίτια συνήθως έχουν φυσιολογικό βάρος, σε αντίθεση με εκείνους που κατοικούν σε σπίτια με χαμηλή θερμοκρασία, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας.

Σύμφωνα με τον δρ Michael Daly, εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης, φαίνεται πως η ζέστη αποτρέπει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, κάτι που δεν συμβαίνει όταν το περιβάλλον είναι κρύο (το κρύο αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού για φαγητό, ώστε να αυξηθεί η ενέργεια μέσω των ιστών).

Continue reading

Εμφύτευμα στο χέρι μας κόβει την όρεξή μας!

Ξεχάστε τις επίπονες δίαιτες! Ενα νέο εμφύτευμα το οποίο μπορεί να βάλει φρένο στην κατανάλωση φαγητού ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ελβετία. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης, που ειδικεύονται στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ανέπτυξαν ένα γενετικό εμφύτευμα που τοποθετείται στο χέρι και περιέχει δύο γονίδια τα οποία όταν εντοπίσουν μεγάλη ποσότητα λίπους στο αίμα, παράγουν μια πρωτεΐνη που μειώνει την όρεξη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμφύτευμα ελέγχει συνεχώς τα επίπεδα του λίπους, ενώ όταν το σωματικό βάρος φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα σταματά την παραγωγή της ορμόνης. Για να το πετύχει αυτό περιέχει δύο γονίδια, από τα οποία το πρώτο υπολογίζει το λίπος που υπάρχει στο αίμα και δίνει εντολή στο δεύτερο να ελευθερώσει την πρωτεΐνη.

Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», ήδη δοκιμάστηκε σε παχύσαρκα ποντίκια μια εκδοχή του εμφυτεύματος που δεν είναι η τελική και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Continue reading

Το καθημερινό περπάτημα κατά των εγκεφαλικών!

Είναι γνωστή η ευεργετική επίδραση του περπατήματος στην υγεία μας. Αντίστροφα, είναι επίσης γνωστές οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Τώρα όμως, νέες έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα βοηθά πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμασταν.

Οι ηλικιωμένοι που συνηθίζουν να πηγαίνουν για περπάτημα τουλάχιστον μία ώρα τη μέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν παίζει και τόσο ρόλο η ταχύτητα με την οποία γίνεται το περπάτημα, αλλά η συχνότητα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stroke, το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμη και κατά 60% όταν γίνεται επί τρεις ώρες τη μέρα και περίπου κατά 35% όταν γίνεται μία με δύο ώρες τη μέρα.

Continue reading