Υπέρβαρα ή παχύσαρκα τρία στα δέκα Ελληνόπουλα

Αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν ήρθε να επιβεβαιώσει έρευνα του προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον τρία στα δέκα παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα ευρήματα αυτά αφορούν έρευνας οι οποίες υλοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2012-2013, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 359.262 μαθητές από 4.451 σχολεία της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, το 23,2% των αγοριών και το 23,8% των κοριτσιών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαρα, ενώ το 11% και το 9,8% των αγοριών και κοριτσιών, αντιστοίχως, ως παχύσαρκα.
Στα υπέρβαρα παιδιά τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (25%) και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (22%). Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφηκαν στα νησιά του Βόρειου (13%) και Νότιου (12,8%) Αιγαίου και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (9,2%).
Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, φαίνεται ότι απέχουν αρκετά από το ιδανικό μοτίβο της υγιεινής Μεσογειακής Δίαιτας. Ωστόσο, τα κορίτσια έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες (40,3%) σε σύγκριση με τα αγόρια (37,9%).
Το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο υλοποιεί το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με ποικίλες δράσεις, στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων, μέσα από την αξιολόγηση της ανάπτυξής τους και των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, καθώς και μέσα από την υποστήριξη για ένα υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνες του εξωτερικού, η εξάπλωση του καρκίνου στα άτομα με παχυσαρκία είναι πολύ ταχύτερη. Αυτό δείχνει μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Νέας Ορλεάνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, τα βλαστοκύτταρα των παχύσαρκων ατόμων επιταχύνουν την ανάπτυξη των όγκων, γεγονός που ισχύει πολύ περισσότερο για τον καρκίνο του μαστού. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Breast Cancer Research», το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από πείραμα σε ποντίκια, στα οποία οι επιστήμονες εισήγαγαν κύτταρα λίπους που είχαν αφαιρέσει από γυναίκες που έκαναν λιποαναρρόφηση. Οι μισές από αυτές ήταν παχύσαρκες, ενώ τα ποντίκια που έλαβαν τα κύτταρά τους ανέπτυξαν καρκίνο έπειτα από 36 μέρες.