Το καθημερινό περπάτημα κατά των εγκεφαλικών!

Είναι γνωστή η ευεργετική επίδραση του περπατήματος στην υγεία μας. Αντίστροφα, είναι επίσης γνωστές οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Τώρα όμως, νέες έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα βοηθά πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμασταν.

Οι ηλικιωμένοι που συνηθίζουν να πηγαίνουν για περπάτημα τουλάχιστον μία ώρα τη μέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν παίζει και τόσο ρόλο η ταχύτητα με την οποία γίνεται το περπάτημα, αλλά η συχνότητα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stroke, το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμη και κατά 60% όταν γίνεται επί τρεις ώρες τη μέρα και περίπου κατά 35% όταν γίνεται μία με δύο ώρες τη μέρα.

Η μελέτη τονίζει ότι αυτό που μετράει στη συγκεκριμένη ηλικία είναι η σωματική δραστηριότητα και λιγότερο η ένταση με την οποία γίνεται. «Το εγκεφαλικό αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στα άτομα τρίτης ηλικίας, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν τρόποι για την πρόληψή του και κυρίως στους ηλικιωμένους, που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Barbara Jefferis. «Το περπάτημα μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της μέρας για διάφορες δουλειές και μετακινήσεις, για τα ψώνια του σπιτιού, για αναψυχή κτλ».

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 30.000 άτομα ηλικίας από 60 έως 80 ετών.