Τελικά η έντονη άσκηση βελτιώνει την κατάσταση όσων έχουν καρδιολογικά προβλήματα

Συνήθως οι γιατροί συμβουλεύουν τους καρδιοπαθείς να αποφεύγουν την έντονη άσκηση, όμως μια νέα μελέτη δείχνει ότι δεν είναι και τόσο επικίνδυνη. Νέα μελέτη επιστημόνων από την Αυστραλία έδειξε ότι η έντονη άσκηση στην πραγματικότητα βελτιώνει την κατάσταση των ατόμων που παρουσιάζουν καρδιολογικά προβλήματα περισσότερο από ό,τι η ήπια γυμναστική και συγκεκριμένα σε ποσοστό 23%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αντίστοιχο ποσοστό για την ήπια άσκηση δεν ξεπερνά το 7%. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα 74 προηγούμενων ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν η άσκηση είναι εντονότερη, βελτιώνονται περισσότερο η αναπνοή και καρδιακή υγεία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 74 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες συνέκριναν συνολικά 3.265 καρδιοπαθείς που επί τέσσερις έως 52 εβδομάδες ασκούνταν σχετικά έντονα, με 2.612 που δεν ασκούνταν ή που ασκούνταν πολύ ήπια.

Η συγκριτική αξιολόγηση έδειξε ότι οι ασθενείς με καρδιολογικό πρόβλημα που ασκούνταν σχετικά έντονα, εμφάνισαν βελτίωση 23% κατά μέσο όρο στην λειτουργία της καρδιάς τους (όπως μετριέται με βάση την κατανάλωση οξυγόνου από αυτήν), έναντι βελτίωσης μόνο 7% αυτών που ασκούνταν ήπια.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η ένταση της άσκησης είναι σχετική για κάθε καρδιοπαθή, με την έννοια ότι μπορεί απλώς να σημαίνει γρήγορο περπάτημα και τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση ένα πρόγραμμα εξάσκησης δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο έντονες ασκήσεις.