Τα μυστικά για να ξεπεράσετε το hangover

Ο «μεθεόρτιος πονοκέφαλος», το hangover, είναι ένα πρόβλημα το οποίο  μπορεί να αντιμετωπιστεί επιδέξια, αρκεί να γνωρίζετε τα βασικά! Το hangover συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από στομαχικές διαταραχές και ξηροστομία και αποτελεί σύνηθες πρόβλημα μετά από μια βραδινή έξοδο η οποία περιλαμβάνει αλκοόλ, όχι όμως για όλους, καθώς υπάρχουν και άτομα που εμφανίζουν ανοσία στα παραπάνω συμπτώματα.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι λιγότερο ευάλωτοι στους πονοκεφάλους όταν αφυδατώνονται ή στην επίδραση της ακεταλδεϋδης, της τοξικής ουσίας που παράγεται όταν το αλκοόλ μεταβολίζεται στο ήπαρ. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι εμφανίζουν επίσης μεγαλύτερη αντοχή στην υπερκατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με τους μικρότερους κυρίως λόγω εμπειρίας του ίδιου του οργανισμού, καθώς έχουν μεθύσει πολλές φορές στη ζωή τους. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά, είναι πιο επιρρεπείς στο hangover, καθώς ο γυναικείος οργανισμός έχει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και μικρότερο ποσοστό νερού από τον ανδρικό.

Αναφορικά με το μερίδιο ευθύνης που φέρονται να έχουν κάποιες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι τα ανθρακούχα ποτά τύπου spritzer  μεθούν πιο γρήγορα, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα επιταχύνει την πορεία του αλκοόλ στο έντερο. Αντίστοιχα, χειρότερο hangover έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν τα πιο σκουρόχρωμα ποτά, εξαιτίας των τοξικών ουσιών που παράγονται κατά την αλκοολική τους ζύμωση και τους χαρίζουν το ιδιαίτερο χρώμα και τη γεύση τους. Το κόκκινο κρασί και το μπράντι, μπορούν επομένως να προκαλέσουν ισχυρότερο hangover από το τζιν.

Αντίθετα είναι μύθος η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο συνδυασμός διαφορετικών ποτών μπορεί να επιδεινώσει τον «μεθεόρτιο πονοκέφαλο».

Η κατανάλωση νερού στη διάρκεια της βραδινής εξόδου, αλλά κι ένα καλό γεύμα πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην αποφυγή του hangover, όπως άλλωστε και η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλακτος πριν τον ύπνο, προκειμένου να περιοριστεί κάπως η αφυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, το γάλα συγκαταλέγεται στις αλκαλικές τροφές και δρα καταπραϋντικά στην φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ στο στομάχι.