Τέσσερα στα δέκα παιδιά 5 ετών έχουν τερηδόνα!

Ιδιαιίτερα ανησυχητικά θεωρούνται τα στοιχεία για τη στοματική υγεία του ελληνικού πληθυσμού, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλά ποσοστά τερηδόνας και βρίσκεται στη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση σε εμφάνιση τερηδόνας στον παιδικό πληθυσμό. Μάλιστα, το 83,2% του πληθυσμού εμφανίζεται να μην γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης.

Μόνο το 16,8% του ελληνικού πληθυσμού θεωρεί ότι γνωρίζει πως μπορεί να την προλάβει, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (83,2%) δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης. Το 62,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο απαιτεί το προβληματικό δόντι να τροχιστεί και μετά να σφραγιστεί. Δεν γνωρίζει ότι τα αρχικά στάδια δεν απαιτούν παρεμβατικές μεθόδους, όπως το σφράγισμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 42,8% των παιδιών ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δύο σφραγισμένα δόντια. Οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και 5 εξαχθέντα δόντια.
Συνοπτικά:
• Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση σε εμφάνιση τερηδόνας στον παιδικό πληθυσμό.
• Το 42,8% των παιδιών ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ
• Το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δύο σφραγισμένα δόντια.
Η τερηδόνα οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται Streptococcus Mutans. Το μικρόβιο βρίσκεται στο στόμα του κάθε παιδιού και του κάθε ανθρώπου. Το μικρόβιο όμως τούτο για να επιβιώσει χρειάζεται ζάχαρη. Όταν λοιπόν βρίσκει ζάχαρη την καταναλώνει και σαν αποτέλεσμα έχει την παραγωγή ενός οξέος το οποίο επιδρά πάνω στα δόντια και τα καταστρέφει. Το οξύ αυτό μπορεί να δρα για 20 περίπου λεπτά.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την τερηδόνα ως «σιωπηλή ασθένεια». Τα αρχικά της σημεία εντοπίζονται έως και στο 80% του διεθνούς πληθυσμού, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων και αθεράπευτων αναγκών από τη συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζονται διεθνώς σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά και οι υπερήλικες, αλλά και στα άτομα αγροτικών περιοχών και χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η πάθηση δεν είναι αναπόφευκτη, καθώς μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει η εξέλιξή της στα αρχικά στάδια. Με τη βοήθεια του οδοντίατρου, με καλή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ισορροπημένη διατροφή, η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει ήδη από τα αρχικά της στάδια πριν η βλάβη επεκταθεί και χρειαστεί σφράγισμα ή εξαγωγή του δοντιού.