Πρωτοποριακή θεραπεία για οστεοπόρωση

Μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την οστεοπόρωση ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αυστραλία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ ανακάλυψαν ότι μια ουσία που παράγεται από την τρυπτοφάνη, ένα από τα πιο βασικά αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενισχύει τον σχηματισμό των οστών και αυξάνει την οστική πυκνότητα.

Η ουσία ονομάζεται πικολινικό οξύ και σύμφωνα με τους επιστήμονες η δοκιμή της σε ποντίκια παρουσίασε πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς αντί να σταματά την καταστροφή των οστών, ενισχύει τη δημιουργία τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, η ουσία αυτή είναι άοσμη, μπορεί εύκολα να διαλυθεί στο νερό, απορροφάται από τον οργανισμό σε μεγάλο ποσοστό και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η χορήγησή της δεν παρουσιάζει παρενέργειες.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός νέου τύπου φαρμάκου για την οστεοπόρωση», ανέφερε στην ανακοίνωση ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Gustavo Duque, η οποία έφτασε σ’ αυτήν την ανακάλυψη μετά από έρευνες διάρκειας τεσσάρων ετών. Πρόσθεσε δε ότι η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς παρά τις θεραπείες που υπάρχουν σήμερα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 τα περιστατικά καταγμάτων στη λεκάνη λόγω της οστεοπόρωσης θα αυξηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο κατά 310% στους άνδρες και κατά 240% στις γυναίκες.