Περισσότερες ημικρανίες έχουν όσοι υποφέρουν από αλλεργίες στη μύτη

Περισσότερες ημικρανίες φαίνεται ότι έχουν όσοι υποφέρουν από αλλεργίες στη μύτη και αλλεργική ρινίτιδα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σινσινάτι διαπίστωσαν ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ενοχλήσεις από ημικρανίες είναι συνήθως περισσότερες, ωστόσο παραμένει άγνωστο το αν υπάρχει σχέση αιτίας – αποτελέσματος. Κατά τη μελέτη οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 6.000 άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες, εκ των οποίων όπως προέκυψε περίπου το 65% παρουσίαζε εποχικές αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Cephalalgia, όπου αναφέρεται ότι η μελέτη ανήκει στις πρώτες μελέτες που εντοπίζουν συνδέσεις ανάμεσα σ’ αυτά τα προβλήματα.

Παράλληλα, όπως φαίνεται, σημαντικά είναι τα οφέλη της άσκησης ακόμη και για εκείνους που αρχίζουν να γυμνάζονται σε μεγάλη ηλικία. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine, στην οποία συμμετείχαν 3.500 υγιή άτομα άνω των 60 ετών. Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που κάνουν γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιή κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια από ό,τι οι συνομήλικοί τους που κάνουν καθιστική ζωή. Μάλιστα, η άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου, διαβήτη Αλτσχάιμερ και κατάθλιψης, ενώ κάνει πιο εύκολη τη διεξαγωγή των καθημερινών εργασιών του σπιτιού.

Την ίδια στιγμή, το γονίδιο που… δικαιολογεί την προτίμηση στο αλκοόλ εντόπισαν επιστήμονες στη Βρετανία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Νιουκάστλ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια γονιδιακή μετάλλαξη (εκείνη της πρωτεΐνης Gabrb1), η οποία προκαλεί την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς όπως παρατήρησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης τους σε ζώα, εκείνα που την έφεραν έδειχναν σαφή προτίμηση στη γεύση του αλκοόλ και όχι σε εκείνη του νερού. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να εντοπίζουν εύκολα τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εθισμό στο αλκοόλ.