Πεπτίδιο από το γάλα, σκοτώνει τα κύτταρα του καρκίνου του στομάχου

Πεπτίδιο, το οποίο προέρχεται από το γάλα, σκοτώνει τα κύτταρα του καρκίνου του στομάχου. Ερευνητές στο National Ilan University, στην Ταϊβάν, ανακάλυψαν ότι ένα τμήμα του πεπτιδίου lactoferricin Β25, που προέρχεται από το αγελαδινό γάλα, έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι σε θέση να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη στο εργαστήριο σε κύτταρα γαστρικού καρκινώματος και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Dairy Science», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης χρήσης του πεπτιδίου LFcinB25 ως θεραπευτικού παράγοντα στον καρκίνο του στομάχου.

Την ίδια στιγμή, την «σπίθα» που πυροδοτεί τον ιό HIV, εντόπισε μία διεθνής επιστημονική ομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανεύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας για το Aids μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, ο ιός HIV κρύβεται μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος – και πιο συγκεκριμένα στα Τ-κύτταρα – και περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να ανοίξει πόλεμο κατά του οργανισμού.

Η μελέτη αυτή εξηγεί μεταξύ άλλων τον λόγο για τον οποίο οι υπάρχουσες θεραπείες αντιμετώπισης του ιού δεν είναι αποτελεσματικές: δεν στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματος.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες στις ΗΠΑ δίνουν απάντηση στο ερώτημα τι σχέση μπορεί να έχει το Πάρκινσον με τα φυτοφάρμακα; Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια γενετική μετάλλαξη στον οργανισμό σε συνδυασμό με την έκθεση στις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της νόσου.

Η διαπίστωση έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Sanford–Burnham, οι οποίοι εντόπισαν μια γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο όταν υπάρχει επαφή με φυτοφάρμακα. Η μετάλλαξη επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, η οποία μεταφέρει μηνύματα στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση και τον συντονισμό, και προκαλεί απώλεια της προστατευτικής τους ιδιότητας από τη βλάβη που προκαλούν οι χημικές ουσίες.