Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ο αποτελεσματικότερος σύμμαχος κατά του εμφράγματος

Τα οκτώ στα δέκα εμφράγματα στους άντρες μπορούν να αποφευχθούν, με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Παρακολουθώντας επί 11 χρόνια 20.721 υγιείς άντρες, ηλικίας 45 έως 79 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα βασικά μέτρα διαφύλαξης της υγείας μπορούν να μειώσουν έως 79% τον αριθμό των πρώτων εμφραγμάτων στους άντρες.

Επιπλέον, όσο νεότεροι ήταν οι άντρες όταν άρχισαν να προσέχουν τον τρόπο ζωής τους, τόσο περισσότερο μείωναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – και όσο περισσότερες καλές συνήθειες υιοθετούσαν, τόσο το καλύτερο.

Η μέγιστη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε στους μη καπνιστές, που περπατούσαν ή έκαναν ποδήλατο επί τουλάχιστον 40 λεπτά την ημέρα, είχαν περίμετρο μέσης κάτω από 92,5 εκατοστά, έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ (όχι πάνω από 2-3 ποτηράκια κρασί την ημέρα) και ακολουθούσαν μια διατροφή με βάση φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών και ξηρούς καρπούς.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC), από τους ελάχιστους εθελοντές (μόλις το 1% του συνόλου ή 212 άντρες) που είχαν όλες αυτές τις συνήθειες, μόλις οι τρεις έπαθαν έμφραγμα την περίοδο της μελέτης.

Αντίστοιχα, από τους 1.724 άντρες (ή 8% του συνόλου) που δεν ακολουθούσαν καμία από αυτές τις συνήθειες, οι 166 είχαν πάθει έμφραγμα μέχρι να τελειώσει η περίοδος παρακολούθησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι εθελοντές που διήγαν την πιο υγιεινή ζωή απ’ όλους είχαν κατά 86% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Ωστόσο και κάθε μία από τις συνήθειες αυτές μεμονωμένα παρείχε μεγάλο όφελος. Παραδείγματος χάριν, η ακολούθηση της υγιεινής διατροφής από μόνη της μείωνε τον κίνδυνο για έμφραγμα κατά 20%, ενώ όταν συνδυαζόταν με μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ ο κίνδυνος μειωνόταν 35%.