Ορμονική εξέταση εντοπίζει άμεσα τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού

Μια ορμονική εξέταση που θα εντοπίζει άμεσα τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης και οιστρογόνων στο αίμα έχουν άμεση σχέση με την εμφάνιση της ασθένειας, γι’ αυτό ανέπτυξαν την πρώτη ορμονική εξέταση που έχει γίνει ποτέ για τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, οι γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, ανδρογόνων και προλακτίνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα των ορμονών αποτελούν σημαντικούς βιοδείκτες της ασθένειας, οι οποίοι θα πρέπει να προστεθούν σε εκείνους που λαμβάνονται ήδη υπόψη για τον εντοπισμό της ασθένειας, μαζί με άλλους παράγοντες, όπως οι εγκυμοσύνες που είχε κάθε γυναίκα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 473 γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση και είχαν διαγνωστεί με επιθετικό καρκίνο του μαστού, καθώς επίσης 770 γυναίκες που δεν είχαν εμφανίσει καμία μορφή καρκίνου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν εξέπληξαν τους επιστήμονες. Στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι «οι ορμόνες αυτές θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες της μέσης ηλικίας, κατά την οποία εμφανίζονται τα δύο τρίτα των περιστατικών καρκίνου της ασθένειας».