Οι μαγνήτες μπορούν να βοηθήσουν τους αυτιστικούς

Στους μαγνήτες μπορεί να κρύβεται το μυστικό για τη βελτίωση των ικανοτήτων αυτιστικών ατόμων. Κλινική δοκιμή, κατά την οποία έγινε «ενεργοποίηση» του εγκεφάλου με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων, οδήγησε σε σημαντική αύξηση της λειτουργίας των τμημάτων του εγκεφάλου που υπολειτουργούν στους αυτιστικούς. Ερευνητές στο Monash University της Μελβούρνης διαπίστωσαν ότι άτομα με σύνδρομο Asperger που υποβλήθηκαν σε μαγνητική θεραπεία βελτίωσαν σημαντικά τις δεξιότητές τους. Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν πόση θεραπεία απαιτείται και για πόσο διάστημα έχει θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες και άσθμα έχουν οι γυναίκες από ό,τι οι άντρες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οπως δείχνουν τα αποτελέσματά της, η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι αισθητή και δεν πρέπει να παραβλέπεται από τους ειδικούς. Οπως εξήγησε η δρ Renata Engler, οι άντρες που πάσχουν από άσθμα παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα αιμογλοβίνης σε σχέση με τις ασθματικές γυναίκες, οι οποίες όσο μεγαλώνουν αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ευαισθησία στις αλλεργίες. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου για τις Αλλεργίες, το Ασθμα και την Ανοσολογία (ACAAI), που πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ιδιαίτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή φθορά της μνήμης στην τρίτη ηλικία έχουν όσοι παρουσιάζουν υψηλή πίεση στη μέση ηλικία. Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα άτομα αυτά ενδέχεται να έχουν περισσότερους βιοδείκτες του Αλτσχάιμερ στο υγρό του εγκεφάλου τους από ό,τι εκείνοι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα πίεσης. Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 55 έως 100 ετών που δεν είχαν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι παράγοντες που έχουν σχέση με το κυκλοφορικό ίσως συνδέονται και με την εμφάνιση των αιτίων που προκαλούν απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων» αναφέρει η επιστημονική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology».

Τέλος, μελέτη επιστημόνων του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη έδειξε ότι μία δόση ινσουλίνης που χορηγείται μέσω του ρινικού συστήματος μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση της ινσουλίνης με τους νευρώνες του εγκεφάλου. Οπως αναφέρουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», η μελέτη τους ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο διαβήτης επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Διαπίστωσαν δε ότι η ινσουλίνη στον εγκέφαλο συμβάλλει στη ρύθμιση των σημάτων και των συνδέσεων ανάμεσα στους νευρώνες, αλλά και στη ρύθμιση των λειτουργιών των αιμοφόρων αγγείων.