Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες επειδή τα πολλά πράγματα που κάνουν μαζί αναγκάζουν τον εγκέφαλο τους να χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ που διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες με έλλειψη ύπνου πάσχουν συνήθως από κατάθλιψη και εκδηλώνουν θυμό.

Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση στους άνδρες. Στις γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά εκδηλώνεται τόσο σοβαρή φλεγμονή που μπορεί να εκδηλώσουν πόνο.

H ικανότητα των γυναικών να φέρνουν εις πέρας πολλαπλές δραστηριότητες παράλληλα – το λεγόμενο multitasking – κουράζει περισσότερο τον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα εκείνος να χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση. Σε άλλη έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνταν επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτειναν να πάσχουν από κατάθλιψη ή να είναι υπερβολικά νευρικές. Από την πλευρά τους, οι άνδρες που δεν κοιμούνταν επαρκώς δεν εμφάνιζαν παρόμοια προβλήματα. Μάλιστα, οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά ξυπνούν με μεγαλύτερο θυμό και εχθρική διάθεση σε σχέση με τους άνδρες, γιατί χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου ώστε να φέρουν τις ορμόνες τους σε «ισορροπία».

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ύπνου στις γυναίκες συνδέεται με ψυχολογικές διαταραχές, εχθρότητα, κατάθλιψη και θυμό», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Edward Suarez, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Duke.

Επιπλέον, ο κ. Suarez επισήμανε ότι οι γυναίκες υποφέρουν ψυχικά και σωματικά λόγω της έλλειψης ύπνου, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τους άνδρες.

Τέλος, από την έρευνα προέκυψε ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνται καλά για παρατεταμένη χρονική περίοδο παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τους άνδρες για καρδιοπάθειες, κατάθλιψη και ψυχολογικά προβλήματα.