Νέο φάρμακο μπλοκάρει τη νεφρική νόσο

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει την πρώτη στοχευμένη θεραπεία για μία από τις πιο συχνές μορφές της νεφρικής νόσου, η οποία σχεδόν πάντα προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια.

Ομάδα ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης ανακάλυψαν ότι η θεραπεία με την ουσία αβατασέπτη μπλόκαρε σε πέντε ασθενείς την εξέλιξη της εστιακής τμηματικής σπειραματοσκλήρυνσης, μιας καταστροφικής και ανίατης ασθένειας των νεφρών, προλαμβάνοντας έτσι την απώλεια νεφρού μετά από μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τον δρ Peter Mundel από το Τμήμα Νεφρολογίας του νοσοκομείου, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια ουσία που δρα ανασταλτικά στη συγκεκριμένη πάθηση. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούν σε εξατομικευμένες θεραπείες, αφού οι ερευνητές εντόπισαν έναν βιοδείκτη που διακρίνει αν ο ασθενής θα ωφεληθεί ουσιαστικά από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Η εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρυνση σε κάποιες περιπτώσεις είναι κληρονομική, σε άλλες όμως εμφανίζεται χωρίς προφανή αιτία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη συντριπτική της πλειοψηφία προκαλείται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία, ωστόσο παραμένει άγνωστος ο μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από την εμφάνισή της.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας.