Νέα τεχνική εντοπίζει μελλοντικές ασθένειες

Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα των εξατομικευμένων θεραπειών πραγματοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν  νέα μέθοδο για τις εξετάσεις DNA, που εντοπίζει με ακρίβεια αν μια συγκεκριμένη αλληλουχία προέρχεται από τη μητέρα ή τον πατέρα.

Η νέα γενετική μέθοδος φέρει την ονομασία HaploSeq και δείχνει αν κάποιες γονιδιακές μεταλλάξεις προέρχονται από το ίδιο χρωμόσωμα ή όχι, κάτι που οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν μπορούν να επιτύχουν.

Την τεχνική ανέπτυξαν επιστήμονες από το Ludwig Cancer Research, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η χρήση της θα επιταχύνει σημαντικά τις μελέτες που έχουν θέμα τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών, αλλά και εκείνες για τη βελτίωση της διαδικασίας εντοπισμού κατάλληλου μοσχεύματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Bing Ren, αυτό σημαίνει ότι «η νέα τεχνική θα βοηθήσει τους ειδικούς να αποκτούν καλύτερη εικόνα για κάθε οργανισμό ξεχωριστά και να υπολογίζουν με ακρίβεια τον κίνδυνο που διατρέχει να προσβληθεί από διάφορες ασθένειες». Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να δημιουργούν θεραπείες που θα βασίζονται στο DNA του και θα είναι κατάλληλες για εκείνον. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και για τη μελέτη προϊστορικών ευρημάτων. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology».