Νέα ευρήματα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και τον καρκίνο του μαστού

Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο σοβαρά προβλήματα στην υγεία, αλλά επιπλέον επισπεύδει τη γήρανση. Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, όσοι καπνίζουν δείχνουν μεγαλύτεροι από την ηλικία τους, καθώς αποκτούν πιο γρήγορα ρυτίδες, σακούλες κάτω από τα μάτια και άλλα σημάδια του χρόνου σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Όπως είπε στο Reuters η δρ Elizabeth Tanzi, το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από μελέτη στην οποία συμμετείχαν 79 δίδυμα αδέρφια σε ζευγάρια, που ήταν κυρίως γυναίκες πριν την ηλικία των 50 ετών.

Την ίδια στιγμή, ένα νέο φάρμακο που μπλοκάρει την παραγωγή των οιστρογόνων φαίνεται ότι θα βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του Κέντρου για τον Καρκίνο Clatterbridge στη Βρετανία, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις δοκιμές του φαρμάκου σε ασθενείς στο Λίβερπουλ και αλλού, καθώς έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, το φάρμακο δρα συμπληρωματικά με τις θεραπείες που χορηγούνται σήμερα και μπλοκάρει τα οιστρογόνα, τα οποία πυροδοτούν τον καρκίνο περίπου στο 70% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Carlo Palmieri, το φάρμακο ίσως είναι διαθέσιμο σε διάστημα τριών ετών.