Μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 έχουν όσοι καταναλώνουν πολύ κρέας

Μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 έχουν όσοι καταναλώνουν πολύ κρέας και άλλες όξινες τροφές, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα. Επιστήμονες από το Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία και τη Δημόσια Υγεία στο Παρίσι διαπίστωσαν ότι μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από τροφές που δημιουργούν όξινο περιβάλλον στον οργανισμό, αυξάνει σοβαρά τις πιθανότητες πρόκλησης διαβήτη, ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνει επίσης τροφές υγιεινές. Όπως αναφέρει η επιστημονική έκθεση, αυτό συμβαίνει επειδή οι όξινες τροφές (κρέας, κονσέρβες, αναψυκτικά, αλκοόλ κ.ά.) μπορεί να προκαλέσουν χρόνια μεταβολική οξέωση, η οποία οδηγεί σε μεταβολικές επιπλοκές με αποτέλεσμα την πρόκληση διαβήτη, ακόμη και καρκίνου.

Πάντως, τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι «πρωινοί τύποι», κι αιτία, όπως ανακάλυψαν ερευνητές απο το Brigham and Women’s Hospital (BWH) and Oregon Health & Science University, είναι το εσωτερικό μας ρολόι, που ρυθμίζει ανάμεσα σ΄ όλα τα άλλα, την κυκλοφορία του αίματος. Οι ειδικοί διαπίστωσαν μάλιστα πειραματικά πως ακόμα κι αν επηρεαστούν οι ρυθμοί ενός ανθρώπου, το «ρολόι» του κυκλοφορικού συνεχίζει να λειτουργεί όπως είναι προγραμματισμένο. Επόμενο βήμα στην έρευνα θα είναι να δουν αν σημειώνονται διαφοροοιήσεις σε ειδικές περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχει παχυσαρκία ή διαβήτης.

Την ίδια στιγμή, άλλη έρευνα έδειξε ότι διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου προκαλεί η έκθεση σε ένα μέταλλο που υπάρχει στα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Έξετερ ανακοίνωσαν ότι τα άτομα που παρουσιάζουν στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα βολφραμίου, το οποίο υπάρχει σε κινητά, υπολογιστές, λάμπες κ.ά., κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό. Όπως αναφέρει η επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Public Library of Science, η έκθεση σε βολφράμιο μέσω των κινητών δεν είναι μεγάλη, ωστόσο σύμφωνα με τον δρ Nicholas Osbourne αυτή μπορεί να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, αφού η καθημερινή χρήση αυτών των συσκευών εκθέτει τον οργανισμό σε ένα «κοκτέιλ χημικών ουσιών».

Πάντως, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι άνδρες που βρίσκονται στη μέση ηλικία και αρχίζουν να γυμνάζονται έντονα για να παραμείνουν υγιείς και να αποφύγουν τα καρδιακά επεισόδια, σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Heart, η έντονη άσκηση όταν ξεκινά ξαφνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί προθέρμανση και κυρίως από άτομα που δεν συνήθιζαν να γυμνάζονται, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αύξηση της πίεσης, διαταράσσοντας την ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στις ανάγκες της καρδιάς για οξυγόνο και την ικανότητα της στεφανιαίας αρτηρίας να της το παρέχει. Σύμφωνα με τον δρ Glyn Thomas, αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο.