Μάθετε εάν σωματικά έχετε μεγαλώσει πριν την ώρα σας!

Δυσκολεύεστε να ανεβείτε τις σκάλες ή μια ανηφόρα; Τότε ίσως η «ηλικία» της φυσικής σας κατάστασης να μην συμβαδίζει με την βιολογική σας ηλικία. Νέα ιστοσελίδα υπόσχεται να σας αποκαλύψει αν σωματικά, έχετε μεγαλώσει πριν την ώρα σας, μέσα από επτά απλά βήματα.

Τροφοδοτώντας τον online υπολογιστή με διάφορα στοιχεία, όπως για παράδειγμα πόσες ώρες ασκείστε καθημερινά, πόσο είναι η περίμετρος της μέσης σας και πόσοι είναι καρδιακοί παλμοί σας σε κατάσταση ξεκούρασης, αυτός υπολογίζει πόσο αποτελεσματικά τροφοδοτούνται τα κύτταρα του οργανισμού σας με οξυγόνο, μια τιμή που ονομάζεται VO2 max, η οποία στη συνέχεια μεταφράζεται σε «σωματική ηλικία». Το εν λόγω υπολογιστικό μοντέλο δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Norwegian University of Science and Technology και μπορεί να αποτελέσει και μια πρώτη ένδειξη του προσδόκιμου ζωής των χρηστών, καθώς όσο πιο «νέος» βρεθεί κανείς από πλευράς φυσικής κατάστασης, τόσο πιο ευοίωνο προβλέπεται το μέλλον του από πλευράς υγείας.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες του πανεπιστημίου της Χαβάης κατάφεραν να εξαλείψουν το βιολογικό σύμβολο του αρσενικού φύλου  χωρίς ωστόσο να πλήξουν την ικανότητα αναπαραγωγής του. Ομάδα επιστημόνων της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου με επικεφαλής τη Μόνικα Γουάρντ, συμπίεσαν όλες τις γενετικές πληροφορίες που περιέχονται στο χρωμόσωμα Υ μέσα σε δυο μόλις γονίδια, διαπιστώνοντας με έκπληξη πως παρόλα αυτά, δεν μειώθηκε καθόλου η ικανότητα αναπαραγωγής των πειραματόζωων στα οποία έγινε η μετάλλαξη.

Όπως εξηγούν, ανακάλυψη αυτή μελλοντικά ενδέχεται να βοηθήσει υπογόνιμους άντρες με προβληματικό χρωμόσωμα Υ να τεκνοποιήσουν, καθώς αν και θεωρητικά τα πειραματόζωα αυτά δεν θεωρούνται γόνιμα, στην πράξη μπορούν να αναπαραχθούν έστω και με την βοήθεια προηγμένης μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η Γουάρντ πάντως ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι φαντάζει πιθανή η πλήρης εξάλειψη του γονιδίου, «ένας κόσμος χωρίς άντρες θα έμοιαζε με επιστημονική φαντασία».