Κύτταρα που καταστρέφουν τις ασθένειες!

Μια απρόσμενη ανακάλυψη σε ό,τι αφορά τα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη αντιμετώπιση των μολύνσεων, ακόμη και του καρκίνου του δέρματος. Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ένας τύπος κυττάρων του ανοσοποιητικού, που αντιδρά πρώτος όταν το δέρμα δέχεται επιθέσεις από μικρόβια και ασθένειες, στην πραγματικότητα έχει και μια δεύτερη μορφή, η οποία σχηματίζει ένα στρώμα του δέρματος που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό! Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται «κύτταρα του Langerhans» και είναι δενδριτικά κύτταρα που ανήκουν στα φαγοκύτταρα, δηλαδή, έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν ιούς και ξένους εισβολείς. Επίσης, μπορούν να μετακινούνται και να προειδοποιούν τα υπόλοιπα ανοσοκύτταρα για τους κινδύνους που απειλούν το δέρμα.

Τα κύτταρα του Langerhans βρίσκονται σε όλες τις στιβάδες της επιδερμίδας και μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή κάποιων λεμφοκυττάρων. Η δράση τους μειώνεται σημαντικά όταν υπάρχει υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία UV, όμως σε καταστάσεις ανάγκης παράγονται εκ νέου από τον μυελό των οστών. Ομως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα νέα κύτταρα δεν είναι ίδια, γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κάποια φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν τη δράση τους δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Walter and Eliza Hall στην Αυστραλία, οι οποίοι μέχρι πρότινος πίστευαν ότι τα κύτταρα αυτά έχουν μια δεύτερη μορφή που είναι γενετικά όμοια, άρα προφανώς παρουσιάζει και όμοια δράση. Ωστόσο με έκπληξη ανακάλυψαν ότι μάλλον λειτουργούν διαφορετικά, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην αντιμετώπιση των δερματικών μολύνσεων και του καρκίνου.

«Κάποιες κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τις μολύνσεις δεν παρουσίασαν τα αποτελέσματα που περίμεναν οι επιστήμονες. Η ανακάλυψή μας μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο συνέβη αυτό» ανέφερε ο δρ Stephen Nutt, προσθέτοντας ότι η έρευνά τους, που συνεχίζεται αυτόν τον καιρό, ίσως τους οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων και πραγματικά αποτελεσματικών θεραπειών.